Cubus Lux ne može dobiti kredit banke iz L.A. za kupnju terena u ugljanskoj uvali

Projekt gradnje velikog turističkog naselja Mačjak - Šumljak uz uvalu Prtljug na zapadnoj strani Ugljana, vrijedan 140 milijuna eura, zapeo je i vrlo su mali izgledi za njegovu realizaciju.
prkljug marin

www.057info.hr, 12.09.2012.

Projekt gradnje velikog turističkog naselja zajedno s hotelom s četiri zvjezdice na predjelu Mačjak – Šumljak uz uvalu Prtljug na zapadnoj strani Ugljana, vrijedan 140 milijuna eura, zapeo je i vrlo su mali izgledi za njegovu realizaciju.

Na brzopoteznom javnom natječaju provedenom u lipnju stigla je ponuda tvrtke “Duboko plavetnilo – Ugljan projektant” da za 38,4 hektara terena plati 17,2 eura po četvornome metru i Općinsko se vijeće suglasilo da se s “Dubokim plavetnilom” potpiše ugovor, s tim da cijenu od 6,64 milijuna eura za teren uplati na račun Općine Preko već do 15. srpnja.

Međutim, novac još nije stigao na račun, iako je OV Preka najprije odgodio rok do 31. kolovoza, a nekidan je načelnik Preka Ante Jerolimov, bez odluke Općinskog vijeća, najavio da će se “Plavetnilu” dati još jedna odgoda do početka listopada.

Prema tumačenju načelnika Jerolimova, problem je što banka kredit za cijeli projekt uvjetuje hipotekom nad terenom, a Općina Preko još nije Hrvatskim šumama platila izdvajanje tog zemljišta iz šumsko-gospodarske osnove. Načelnik to tumači kao da nisu riješeni vlasnički odnosi između Preka i Hrvatskih šuma, no tu nema nejasnoća, osim što Općina treba platiti 31 milijun kuna. Kad se to plati, onda se Općina može upisati i prodavati teren.

Ova je obveza, jasno, prebačena na budućeg kupca, no fantomska banka iz Los Angelesa o kojoj govori Jerolimov, navodno u turskom vlasništvu, ne želi dati kredit dok nema osiguranje naplate u obliku hipoteke na teren. I to je to vrzino kolo iz kojega se ovaj projekt još nije izvukao. A da nevolja ne dolazi sama, potvrđuju vijesti sa zadarskog Trgovačkog suda.

Ministarstvo financija je zbog poreznog duga od 4,117 milijuna kuna zatražilo uvođenje stečaja u “Dubokom plavetnilu – Ugljan projektantu”, kojem je i račun blokiran već više od 1200 dana. Prema posljednjim informacijama, ulažu se napori da se ovaj dug prema državi namiri kako bi projekt išao dalje, no ako se pitanje hipoteke za kredit ne uspije riješiti – ništa od svega.

Da situacija za ovu investiciju nije baš optimistična, ilustrira i vijest s Londonske burze. Naime, dionice Cubus Luxa, osnivača “Dubokog plavetnila” i dvadesetak tvrtki sličnog imena u Hrvatskoj, skinute su s kotacije jer godinama nisu ostvarivale promet. Točnije, ukinuta je dozvola za trgovanje dionicama Cubus Luxa zbog neobjavljivanja financijskog izvještaja i kršenja pravila rada na burzi.

I sad bi takvoj tvrtki banka iz L.A.-a trebala dati kredit za projekt vrijedan 140 milijuna eura? Obveze prema osnivaču U problemima su kockarnice u Istri, kasina se zatvaraju, nema ništa ni od ulaganja u Crnoj Gori u uvali Valdanos, jedina im je pozitiva stambeni projekt Molatska (!) u Zadru.

Zanimljivo je u ovom dijelu priče da je u službenome materijalu za burzu navedeno da Općina Preko ima obvezu vraćanja 1,250 milijuna eura depozita Cubus Luxu. Vjerojatno je riječ o novcu kojim se financirala izrada provedbenih planova i ostale dokumentacije za predio Mačjak – Šumljak koji Općina Preko mora na neki način vratiti.

Prema tome, ovaj projekt nije u problemima samo zbog odnosa Općine Preko i Hrvatskih šuma, nego postoje i financijske obveze Općine Preko prema osnivaču “Dubokog plavetnila” koje treba namiriti. I zato je “Duboko plavetnilo” opet u igri oko terena uz Prtljug koje je pokušalo kupiti još prije punih sedam godina, tada za samo osam eura po četvornome metru, no ni tada nisu imali odakle platiti.

I druga je tvrtka Cubus Luxa na zadarskom području, “Plava vala” koja upravlja marinom Sutomišćica, pred stečajem. Ministarstvo financija tražilo je pokretanje stečaja zbog duga od 5,993 milijuna kuna, s tim što je “Plava vala” također u blokadi već više od 1200 dana, a iznos blokade je više od 54 milijuna kuna (račun je blokirala Erste banka). Izgleda da tvrtka kojoj je Vlada RH dala koncesiju za marinu s 203 priveza u prirodnoj uvali u samom centru Sutomišćice do 2037. godine već godinama ne podmiruje svoje obveze ni prema državi ni prema poslovnim partnerima. Inače, “Plava vala” d.o.o. među poreznim dužnicima u Zadarskoj županiji zauzima 12. mjesto s dugom od 5.652.845 kuna.

Gubici Cubus Luxa
Kompanija Cubus Lux u velikim je teškoćama – priznala je u izvještaju Londonskoj burzi da na projektu na otoku Ugljanu ima gubitak od 33,7 milijuna funti! To je bilo dok je još vrijedio prvotni ugovor s Općinom Preko, no uz to su najavili da će ipak dovršiti kupnju zemljišta “izvan izvornog ugovora”, u biti najavljujući ovaj natječaj proveden u lipnju. No, ni ovaj se očito ne može realizirati.

 

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezno popuniti označena polja *

*

*