Dajući kredite čudnim tvrtkama, Erste potaknula stečajeve

Na koji se sve način uplela Erste banka u poslove na otoku Ugljanu, uskoro će, po svemu sudeći, razmatrati Ured za sprječavanje pranja novca koji djeluje pri Ministarstvu financija.
wt2hoh48 copy

Slobodna Dalmacija, 03.12.2012.

Na koji se sve način uplela Erste banka u poslove na otoku Ugljanu, uskoro će, po svemu sudeći, razmatrati Ured za sprječavanje pranja novca koji djeluje pri Ministarstvu financija. Kreditima ove banke služile su se načelno uzevši dvije poslovne grupacije na ovom otoku, “Jupiter Adria”, odnosno IO “Adria” za “Nautu Lamjanu” i Marinu Preko, te “Cubus lux”, odnosno “Plava vala” za Marinu Sutomišćica.

Vlasnici “Naute” na njezin su teret digli kredit u iznosu od 34,1 milijun eura (tim su novcem kupili Hotel Preko i platili samostanu Dajla teren kraj Novigrada Istarskog), na teren škvera stavljena je hipoteka i taj dug postala je osnova da ova banka postane najveći vjerovnik “Naute Lamjane” u stečaju.

Ljetos su Trgovačkom sudu dostavili nekakvu potvrdu da su Marini Preko za 7,5 milijuna eura prodali svoja potraživanja u “Nauti Lamjani”.

Jedan od malih vjerovnika Dušan Polovina ovu je transakciju prijavio policiji pod sumnjom da se radi o pranju novca, o sklapanju fiktivnih ugovora, antidatiranih ugovora bez pokrića, a o svemu je informirana i Narodna banka Hrvatske.

U slučaju “Plave vale”, odnosno Marine Sutomišćica, Erste banka blokirala je račun ove tvrtke za svotu od 54 milijuna kuna. Kredit je odobren još prije šest godina u iznosu od 3,8 milijuna funti i trebao se otplaćivati kvartalno, no nejasno je na temelju čega se banka odlučila za ovako rizičan plasman.

“Plava vala” nije plaćala ni kamate ni glavnicu i uslijedila je blokada. Bilo bi zanimljivo čuti od nadležnih službi kako je to ova tvrtka godinama plaćala koncesijsku naknadu, plaće zaposlenicima i ostale obveze.

Sada Porezna uprava zbog duga koji je narastao već na 6,492 milijuna kuna traži proglašavanje stečaja. A Erste banka će u to slučaju ponovno biti najveći vjerovnik, kao i u slučaju “Naute Lamjane”.

Piše: Edvard Šprljan

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezno popuniti označena polja *

*

*