Uvalu Sutomišćica ilegalno je nasula sama općina Preko!

Dosad se tumačilo kako je nekakav fantomski kriminalac iščupao pola brda i nasuo more. A mi znamo da samozvano plemstvo pokušava od ovog otoka napraviti svoj feud.
Nasip_slobodna4

Slobodna Dalmacija, 02.09.2011.

Dosad se  tumačilo kako je nekakav fantomski kriminalac iščupao pola brda i nasuo more. A mi znamo da samozvano plemstvo pokušava od ovog otoka napraviti svoj feud. Ministarstvo zaštite okoliša trebalo bi priznati grešku u procjeni količine na.

Na temelju nalaza Građevinske inspekcije iz prosinca prošle godine, koordiniranim nadzorom MUP-a i Državnog odvjetništva utvrđeno je da je investitor ilegalnog nasipanja uvale u Sutomišćici – Općina Preko!

Ova informacija potvrđena je Slobodnoj Dalmaciji iz Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, inspekcija je obavijest o nalazu MUP-a i Odvjetništva dobila tijekom kolovoza, a sad slijedi postupak u skladu s ovakvim nalazom. A to znači naredba investitoru da se ukloni plato od 570 četvorih metara, kako stoji u rješenju inspekcije. Ova naizgled suhoparna informacija u biti označava početak službenog otkrivanja čudnih aktivnosti koje su se odvijale u Sutomišćici i oko nje.
Nelegalno i u kamenolomu

Građevinska je inspekcija na temelju prijave građana u prosincu utvrdila da je uvala nelegalno nasuta, postavila znak zabrane i pokrenula postupak protiv nepoznate osobe. Prethodno je, također na temelju prijave građana, došao i rudarski inspektor i utvrdio da se nelegalno vadi kamen iznad mjesta i da se taj kamen koristi za gradnju marine u mjestu.

Snimka rada toga kamenoloma objavljena je i na Youtubeu, lijepo se na snimci vidi da kamioni virskog Heresa prevoze kamen. No u to su vrijeme istražnim organima i direktor komunalnog poduzeća Otok Ugljan i načelnik Preka Ante Jerolimov izjavljivali kako ništa ne znaju o izvedenim radovima.

U međuvremenu je direktorica Heresa Mira Barešić dobila kaznenu prijavu jer je ilegalno vadila kamen (Heres je u međuvremenu završio u stečaju), a sad se očito pokreće i postupak protiv Općine Preko kao investitora nelegalnog nasipanja uvale u Sutomišćici.

Alen Pršut, koji godinama upozorava na nelegalne poslove s kamenom u Sutomišćici i kojemu je vjerojatno zbog toga prije godinu dana bačen veliki kamen na parkirani auto, kaže da je nasuta količina kamena deset puta veća od onoga što je u rješenju inspekcije navedeno.

- Evidentno je da je suglasnost za ove poslove dao hidrograđevinski inspektor iako na tom području postoji zabrana nasipanja. Kako je sanacija lučkog područja u nadležnosti Županije, bit će zanimljivo vidjeti na koji način će uvala biti dovedena u prijašnje stanje kako traži zakon, kaže Pršut.

Pola brda u moru

- Dosad se tumačilo kako je nekakav fantomski kriminalac iščupao pola brda i nasuo more. A mi znamo da samozvano plemstvo pokušava od ovog otoka napraviti svoj feud, mještane pretvoriti u kmetove koji imaju pravo šutjeti ili moliti za pomoć.

Ministarstvo zaštite okoliša trebalo bi priznati grešku u procjeni količine nasipa jer se radi o tisućama četvornih metara i naći rješenje da se sve to ukloni, kaže Ivica Profaca, jedan od organizatora potpisivanja peticije protiv ovakvih građevinskih aktivnosti u Sutomošćici.

S ovakvom interpretacijom ne slažu se u Općini Preko.

- Mi smo uredili dio obale koji se godinama nasipao šutom, uredili smo vrulju, proširili put. Radi se o samo pet metara širine i 50 metara dužine nasute obale. A sad bismo to trebali maknuti? Mi se s tim ne slažemo. Nekakvo rješenje smo dobili, ali bismo voljeli da oni koji takva rješenja pišu dođu na teren i vide što je napravljeno jer je nalog za uklanjanje – bespredmetan – kaže načelnik Ante Jerolimov.

Priča o nasipu u Sutomišćici očito još nije završena.

Piše: Edvard Šprljan

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezno popuniti označena polja *

*

*