Marina u Sutomišćici vrijedna 4 miljuna eura

Nakon što je Vlada RH prvog listopada ove godine (2004.) odobrila koncesiju zadarskoj tvrtki Plava Vala d.o.o. - predstavnici koncesionara su u ponedjeljak u Preku održali prezentaciju cjelokupnog projekta vrijednog 4 milijuna eura.
MARINA2

Slobodna Dalmacija, 14.12.2004.

PREKO – Nakon što je Vlada RH prvog listopada ove godine odobrila koncesiju zadarskoj tvrtki Plava Vala d.o.o. za izgradnju marine u uvali Sutomiščica na otoku Ugljanu, predstavnici koncesionara su u ponedjeljak u Preku održali prezentaciju cjelokupnog projekta vrijednog 4 milijuna eura. Prema riječima rukovoditelja projekta Nicolasa Vezmara za donošenje odluke o ulasku u izgradnju “Olive Island Marine” presudna je bila činjenica da na Jadranu raste trend iskoristivosti, ali i potreba za privezištima brodova malih i srednjih dimenzija uz odgovarajuće prateće sadržaje. Stoga će “MarS predstavljanja projekta/Ivica NEVEŠĆANINina otoka maslina” na svojih 200 privezišta te u pratećim objektima nautičarima nuditi usluge i sadržaje prema standardima visoke kvalitete. Svako će privezište imati priključke za električnu energiju i vodu, kao i mogućnost korištenja bežićne računalne mreže, dok će objekte na kopnu, uz restoran, recepciju, bar, trgovinu nautičkom opremom i supermarket, upotpunjavati bazen, servis za brodove te veliki parking “prošaran” maslinama, objasnio je zagrebački arhitekt Emil Jelić koji je, uz Filipa Kožarića, suautor idejnog rješenja buduće marine koja će svojim dizajnom “biti atraktivan i jedinstven spoj tradicionalno-lokalne i moderne arhitekture”.

Od 55 tisuća četvornih metara za koje je izdana koncesija, nešto više od 140 četvornih metara nalazi se na kopnu pa će buduća marina, prema uvjetima važećeg Detaljnog plana, gotovo u potpunosti biti sagrađena na nasipu dok će privezišta biti postavljena na pontonima ispod kojih nesmetano može strujati more, čime će se maksimalno osigurati uvjeti zaštite okoliša prema napucima iz Studije utjecaja na okoliš.
- Marina će se gradit u dvije faze. Prvu fazu, koja uključuje izgradnju nasipa, lukobrana i postavljanje pontona s odgovarajućom infrastrukturom, planiramo dovršiti do početka sezone, kada bi mogli primiti i prve goste. Drugu fazu predviđamo završiti do početka sezone 2006., dokad će biti izgrađeni preostali prateći objekti i sadržaji. Naravno, ako tokom prva tri mjeseca iduće godine uspijemo ishoditi građevnu dozvolu – kazao je direktor Plave vale d.o.o. Milan Kotur dodajući kako su kao osiguranje ulaganja uplatili 15 posto ukupne investicije na račun Ministarstva financija.

Koncesija na 32 godine

Koncesija na marinu u Sutomiščici izdana je tvrtki Plava Vala d.o.o. na 32 godine po cijeni od šest kuna po četvornome metru plus šest posto od godišnjeg prihoda. Olive island Marina za lokalnu zajednicu znači 20 novih radnih mjesta, izgradnja jednog kilometra novog vodovoda, rekonstrukciju postojeće cestovne, kanalizacijske i električne infrastrukture te, što je najzanimljivije, uvođenja direktne brodske linije sa Zadrom koja će voziti svakih sat vremena, kako bi gosti iz Zadra mogli direktno dolaziti u marinu, ali i nautičari posjećivati Zadar.

Piše: Ivica Nevešćanin

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezno popuniti označena polja *

*

*