Gradi se prva marina na Ugljanu

"Plava vala" d.o.o. Zadar ovih je dana potpisala s Vladom RH Ugovor o koncesiji na korištenje pomorskog dobra u svrhu izgradnje luke nautičkog turizma u Sutomiščici na otoku Ugljanu.
Kotur3

Slobodna Dalmacija, 26.10.2004.

“PLAVA VALA” NOVI KONCESIONAR UVALE U SUTOMIŠČICI

ZADAR – “Plava vala” d.o.o. Zadar ovih je dana potpisala s Vladom RH Ugovor o koncesiji na korištenje pomorskog dobra u svrhu izgradnje luke nautičkog turizma u Sutomiščici na otoku Ugljanu. Koncesija je izdana “Plavoj vali” na rok od 32 godine, a za izgradnju marine s 203 priveza u prirodnoj uvali u samom centru mjesta. Prostirat će se na površini od 55 tisuća metara četvornih u moru i na 150 metara četvornih na kopnu. “Plava vala” d.o.o. izabrana je na drugome međunarodnom natječaju za dodjelu koncesije za izgradnju luke nautičkog turizma, nakon što je koncesija oduzeta “Romantik marini” iz Zadra zbog neispunjavanja obveza iz Ugovora. Na natječaju je bila najpovoljnija jer je ponudila i najvišu cijenu za koncesiju, i to 6 posto od ukupnoga godišnjeg prihoda, 8,13 kuna po četvornome metru mora i 3,99 kuna po četvornome metru na kopnu.
- Marina u Sutomiščici bit će kombinacija staroga i novoga, od materijala za gradnju koristit će se kamen, drvo i staklo. Prema studiji o gospodarskoj opravdanosti uz privezište u Sutomiščici, “Plava vala” će se prijaviti na natječaj za dobivanje koncesije i za privezište u nedalekome Malom Lukoranu sa 78 vezova. U tijeku su radovi na izradi tehničke dokumentacije i glavnog projekta privezišta za dobivanje građevne dozvole, koja se očekuje krajem prosinca, najavio je direktor “Plave vale” d.o.o. Milan Kotur iz Zadra, naglašavajući da im je želja da marina u Sutomiščici bude u klasi “A”, što je pandan za hotel s četiri zvjezdice.
Prije potpisa Ugovora o koncesiji s Vladom RH “Plava vala” je položila bankovno jamstvo u visini od pet posto od cjelokupne investicije koja iznosi 4,2 milijuna eura. Ministarstvo mora, turizma, pomorstva i razvitka formiralo je Povjerenstvo za praćenje ispunjavanja obveza iz potpisanog Ugovora u kojem su navedeni rokovi za dovršetak radova te ishođenje kompletne tehničke dokumentacije. Rok za ishođenje uporabne dozvole za početak rada marine je prosinac 2006. godine.
- Privezište u Sutomiščici će prve nautičare moći primiti već krajem rujna 2005. godine, odnosno kad bi trebala biti gotova prva faza radova ili takozvani soft lunch. A čitava marina, koja će do tada dobiti i svoje ime, koje još nismo u potpunosti utvrdili, bit će gotova za Uskrs 2006. godine, i to prije utvrđenog ugovornog roka – optimističan je Uvala u Sutomiščici je kao stvorena za marinu/Jasna MARCELIĆkoncesionar Milan Kotur, napominjući vrlo dobru suradnju s Općinom Preko koja im je čitavo vrijeme bila od velike pomoći. “Plava vala” će sredinom studenog u Sutomiščici prirediti i javnu vizualnu prezentaciju buduće marine u mjesnoj uvali.
- Mještani Sutomiščice očekuju što skoriju izgradnju privezišta u uvali, koja će zasigurno generirati i razvoj turizma, a i više, mještani će naći zaposlenje u vrijeme rada marine, što je pozitivan pomak za mjesto. Općina Preko i Poglavarstvo je uložilo dosta truda da se ovaj projekt izgradnje privezišta uspješno završi – kaže načelnik Ante Jerolimov.

Piše: J.Marcelić

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezno popuniti označena polja *

*

*