Odgovor na Khanov plan – Marijo Košta

Ovaj Khanov plan doživljavamo kao probni balon ... Kada sve bude u pisanom obliku, službeno, onda se može raspravljati o planu. Nema preskakanja radnika. Nema povlačenja tužbe.
marijo_košta

Gospodin Khan je putem medija javnosti predstavio plan izlaska iz stečaja Naute Lamjane. Optužuje sindikat i mene osobno da smo protiv tog plana i pita se tko je ovdje lud? Prvo i osnovno, mi radnici smo za svaki plan koji će nam  vratiti  radna mjesta i isplatiti zaostala potraživanja. Međutim, imamo pravo biti rezervirani prema planu koji je predstavio Khan, naglašavamo samo “predstavio”, a to je zbog njegovih dosadašnjih izjava i postupaka, na koje ćemo podsjetiti.

Dosadašnje izjave i postupci stečajnog upravitelja Khana

Prilikom prvog ( neuspjelog ) dolaska u brodogradilište je izjavio: “Nije stečaj da radnici rade, već da se namire vjerovnici”. Zatim je izjavio da prvi lipnja brodogradilište ide u likvidaciju. Nakon toga je nama radnicima predložio da iznajmimo opremu i sami radimo što je i dokumentirano u dnevnom izvješću od 17.04.2014. predanom Trgovačkom sudu ( broj stranice spisa 1131 ). U tom izvješću stečajni upravitelj Khan doslovno kaže: …”Ovaj posao bi se mogao završiti do 01.06.2014. budući tada i prestaje remontna sezona. Nakon toga bismo mogli završiti sa radnim odnosima te pružiti mogućnost radnicima da nastave rad kroz drugačije organizacijske oblike dajući radnicima opremu i postrojenja u zakup ne dirajući u prava iz koncesije. U tom slučaju, rada radnika u stečajnom postupku više ne bi bilo već bi dužnik usmjerio svoje aktivnosti na korištenje svojih prava iz koncesije i iskorištavanje postojeće infrastrukture do odluke o novom koncesionaru.” Dakle 17.04. je nudio radnicima, da uzmu u zakup opremu i rade, a dan poslije – 18.04. je poslao požurnicu u Ministarstvo pomorstva da se koncesija prenese na M-inženjering. Nadasve vjerodostojan tip. Jasno je da je od početka slijedio temeljni plan bivših vlasnika: – riješiti se radnika.

“Sindikalna obavještajna služba”

Podsjećamo, u e-mailu od 12.03.2012. kojeg se dokopala “sindikalna obavještajna služba”, tadašnja direktorica Jupitera ( sada iO ADRIA AG ) kaže: “nauta lamjana nam je u stečaju (koji smo sami pokrenuli)… mi smo sto posto vlasnici … erste banka (s kojom smo koordinirani i koja je vjerovnik jer imaju lamjanu kao kolateralu za neki kredit) – i mi zajedno imamo 88% glasova u odboru vjerovnika… mi smo drugi isplatni red, banka razlučni ali je u odboru po dogovoru sa stečajnim, prvi red su radnici… plan je da se isplate radnici pa onda mi izvadimo lamjanu iz stečaja … i to sve ide normalno bez nekih problema…”

Citat iz drugog  e-maila od 07.03.2012. koji su napisali bankari :

“3) iznenađujuće, stečajni upravitelj je naveo banku na listu vjerovnika (imajući samo zakonsko pravo izdvajanja (segregacije) iz hipoteke ali ne i direktna potraživanja za zajam), dajući time 88% prava glasova na skupštini vjerovnika ….

4) …. i budući da je jupiter ostao bez financijskih sredstava odlučili su sprovesti kontrolirani stečaj s jasnim ciljem da stečajni upravitelj riješi operativna pitanja (otpusti neefikasne radnike, isplati vjerovnike, itd.) i izađe iz stečaja uz malo sreće u roku godinu dana s čistim poduzećem, vlasništvom nad česticama i pravom na koncesiju. Poslovanje brodogradilišta kao takvog nije prioritet za banku i iO ADRIA.”

“Khanov plan” za Nauta Lamjanu

Znakovito da i Khanov plan barata istim terminima kao Jupiter i banka: izlazak iz stečaja i zadržavanje koncesije i još je prigodno ubacio nastavak proizvodnje i očuvanje radnih mjesta. Lijepo zvuči, ali nakon svega što je do sada izrekao i napravio, teško mu je vjerovati. Nije baš uvjerljiv kada kaže da je to njegov plan. Javno ga pozivamo da kaže tko mu je bio vodič i suputnik na sastanku s čelnicima iO ADRIE u Orašcu kod Dubrovnika. Poznati akter događaja oko NL i još uvijek glavni koordinator svega što se događa u i oko NL. Taj njegov suputnik se otvoreno hvali ( Zadar je mali grad, sve se zna ) da je smijenio Rudu, postavio Khana i upravlja njime i brodogradilištem.

Da nije  samostalan u odlučivanju  nesvjesno potvrđuje i gospodin Khan. Naime predstavljajući ovaj stečajni plan neki dan na televiziji izletjelo mu je “naši vlasnici”, misleći na iO ADRIU i Erste banku. On je stečajni upravitelj, koji naši vlasnici, može jedino govoriti naši vjerovnici!

Kad smo već kod tih bivših vlasnika, otkud tolika promjena kod njih? Na ročištu, prilikom otvaranja stečajnog postupka, sutkinja je pitala odvjetnicu koja je u ime bivših vlasnika zatražila pokretanje stečaja NL, da li odustaje od pokretanja stečaja. Odvjetnica je odgovorila – ne, jedini način da mi naplatimo svoje 172 tisuće kuna je da se pokrene stečaj. I zbog tih 172 tisuće kuna je pokrenut stečaj. Sada najedanput, preko noći, nevjerojatan obrat 73 milijuna kuna za bivše vlasnike nisu nikakav problem. 7,5 milijuna eura će pretvoriti u temeljni kapital, a sa 16 milijuna kuna će se isplatiti prvi i drugi isplatni red: radnici, država, kooperanti itd. i NL izlazi iz stečaja. Naravno stari vlasnik je opet vlasnik. Nominalno bi to bila Marina Preko, ali iO ADRIA je 100 % vlasnik te tvrtke.

Kako je Marina Preko otkupila potraživanja od Erste banke ?

I dalje je nejasno kako je Marina Preko otkupila potraživanja od Erste banke. Banka je Trgovačkom sudu u Zadru predala ispravu prema kojoj je Marina Preko u potpunosti isplatila banku i preuzela razlučno pravo i pravo glasa u skupštini vjerovnika. Prema službenom financijskom izvješću za 2013. god. Marina Preko ima godišnji poslovni prihod od 2,9 milijuna kuna i gubitak od 1,3 milijuna kuna. Posluje na pomorskom dobru, nema što staviti pod hipoteku. Kako je onda banci isplatila 57 milijuna kuna ????

Iz financijskih izvješća marine da se vidjeti da su im dugoročne obveze 78 milijuna kuna. Očito im je banka dala kredit kojim su je isplatili. I onda netko kaže da je teško u Hrvatskoj dobiti kredit!

Khanov plan znači veliki preokret u stečajnom postupku

Smatramo da ovaj Khanov plan znači veliki preokret u stečajnom postupku. Do jučer se pričalo o likvidaciji brodogradilišta, a danas se govori o nastavku proizvodnje i očuvanju radnih mjesta. To je glazba za uši nas radnika.

Očito se nešto u međuvremenu dogodilo. Da li su to istrage koje se vode u vezi nezakonitosti prije stečaja i u stečaju ne želimo špekulirati. Važno je da se počelo razmišljati o izlasku iz stečaja. Samo zašto su sedamdesetorici radnika uništene tri godine života? Tko će za to odgovarati?

Ako su se vlasnici htjeli riješiti radnika mogli su ponuditi pristojne otpremnine i više od pola radnika bi dobrovoljno otišlo. Izmišljenim stečajem svi su pretrpjeli štetu – i bivši vlasnici i banka, a najviše radnici. Vjerujemo da su se i banka i vlasnici više puta u ove tri godine zapitali: “Što nam je ovo trebalo ?”

Dozvoljavajući da i dan danas događajima u i oko škvera upravlja koordinator koji je uništio škver, bivši vlasnici i banka pokazuju da u ove tri godine nisu ništa naučili.

Khanov plan doživljavamo kao probni balon

Ukratko: ovaj Khanov plan doživljavamo kao probni balon, ispitivanje terena, ali ipak pozitivni pomak. Plan je samo usmen, obećanja bivših vlasnika i banke samo usmena.

Kada sve bude u pisanom obliku, službeno, onda se može raspravljati o planu. Nema preskakanja radnika. Nema povlačenja tužbe. Zašto najedanput bivši vlasnici i banka pristaju na povlačenje tužbe i plaćanje svojih sudskih troškova? Očito se boje gubitka spora?

Stječe se dojam da se sve želi pomesti pod tepih, pričekati da se sve zaboravi, izađe iz žiže interesa javnosti i onda opet sve po starom – apartmani, jer po našim saznanjima, nije se odustalo od apartmana za prodaju na prostoru brodogradilišta.

Uostalom povlačenje tužbe mora odobriti stečajna sutkinja, a u ovoj fazi to bi bilo kontraproduktivno.

 

Marijo Košta dipl.inž.
Glavni sind. povjerenik SMH i
opunomoćenik radnika u stečajnom postupku Naute Lamjane

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezno popuniti označena polja *

*

*