Radnici Nauta Lamjane traže obustavu stečaja dok se ne istraže nezakonitosti

Postoji pravna osnova za zamrzavanje stečaja brodogradilišta “Naute Lamjane” – izjavio je u utorak sindikalni povjerenik Mario Košta na prosvjednom skupu radnika škvera
lamjana-21

Slobodna Dalmacija, 03.06.2014.

Postoji pravna osnova za zamrzavanje stečaja brodogradilišta “Naute Lamjane” – izjavio je u utorak sindikalni povjerenik Mario Košta na prosvjednom skupu radnika škvera, od kojih je s njih 18 stečajni upravitelj Alein Khan potpisao ugovore o radu i za lipanj.

– Bivši direktor Dražen Špinderk nije samo davao lažne iskaze zbog kojih je sada osumnjičen, nego je pisao i lažne fakture kojima su vlasnici iz “Naute Lamjane” izvlačili novac kao iz krave muzare, pa je nezakonito bilo ne samo proglašenje stečaja, nego je nezakonitosti bilo i u stečajnom postupku – rekao je Košta, podsjećajući na to da se u stečaj otišlo zbog 172.000 kuna iako je “negdje sa strane bilo spremljeno 200.000 dolara prihoda od dvije američke platforme”.

Košta se zapitao i kako je moguće da škver ode u stečaj s ukupnim dugom od 72 milijuna kuna i da taj dug naknadno naraste na čak 312 milijuna. Košta je to objasnio time što je u dugove ubrojen i kredit koji je Erste banka dala matičnoj tvrtki “Jupiter Adria” s Bermuda.

Pod znak pitanja sindikalni je povjerenik doveo i financijsko vještačenje Josipa Klišmanića, direktora zadarske Fine, koji je to radio u radno vrijeme iako je u nekim prethodnim slučajevima vještačio i za Erste banku, čija je potraživanja zbog hipoteke i spornoga kredita od 7,5 milijuna eura preuzela Marina Preko i time postala većinski vjerovnik premda ni kuna toga kredita nije stigla u “Nautu Lamjanu”.

Greškom većinski vjerovnici

– Posjedujemo e-mail u kojemu iz Erste banke priznaju da im je stečajna sutkinja Ardena Bajlo rekla da su greškom stavljeni za većinskog vjerovnika – naveo je Košta.

Za pravnog zastupnika SSSH Vedrana Uraniju “trenutna bitka vodi se oko koncesije kao najvrjednijeg dijela Naute Lamjane”.

– Ima nekoliko zainteresiranih kvalitetnih investitora, od “Viktora Lenca” i jedne renomirane talijanske tvrtke, do “Douglas Internationala”. Mi tražimo da se Vlada i ministar Hajdaš Dončić aktivnije uključe u spašavanje radnih mjesta – rekao je Uranija, najavljujući da će DORH-u biti upućen zahtjev za zaštitu zakonitosti jer se “ne mire s nezakonitom smjenom bivšeg stečajca Ivana Rude”.

Uranija misli da bi stečajni postupak trebalo zamrznuti, pa i poništiti zbog niza nezakonitosti i djelovanja “kriminalne gospodarsko-pravosudne hobotnice”, a koncesiju dodijeliti nekome tko će razvijati škver i zaposliti sve radnike.

Traži se skidanje Marine Preko s liste vjerovnika

Vedran Uranija najavio je i zahtjev Trgovačkom sudu da se iz stečajnog postupka “Naute Lamjane” izbace Erste banka i Marina Preko, koja je preuzela potraživanja Erste banke na temelju fiktivnoga kredita danog “Vrtovima sunca”, a ne “Nauti Lamjani”, čije je zemljište stavljeno pod hipoteku.

– S time se složio i županijski državni odvjetnik Ivan Galović, koji nam je to čak i sugerirao – rekao je Uranija, po čijem bi mišljenju bivši direktor Špinderk trebao kazneno odgovarati ne samo za davanje lažnog iskaza, nego i za zloporabu položaja i ovlasti.

Piše: Predrag Opačić

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezno popuniti označena polja *

*

*