Nova kaznena prijava protiv bivšeg direktora Nauta Lamjane

Po nalogu Županijskog državnog odvjetništva nekadašnji direktor brodogradilišta Nauta Lamjana Dražen Špinderk pozvan je u utorak na razgovor u Odjel gospodarskog kriminaliteta.
lamjana-14

Slobodna Dalmacija, 29.05.2014.

Po nalogu Županijskog državnog odvjetništva nekadašnji direktor brodogradilišta Nauta Lamjana Dražen Špinderk pozvan je u utorak na razgovor u Odjel gospodarskog kriminaliteta.

Špinderk se odazvao pozivu i noć s utorka na srijedu proveo u policiji odakle je u srijedu ujutro uz kaznenu prijavu zbog kaznenog djela davanja lažnog iskaza prepraćen u Županijsko državno odvjetništvo, a potom sucu istrage Županijskog suda u Zadru Borisu Radmanu. S obzirom da je riječ o obimnom spisu, razgovor s Radmanom potrajao je do ponoć i 40 minuta kada je Špinderk pušten kući.

Bivšeg se direktora Nauta Lamjane sumnjiči da je “u sudskom postupku u listopadu 2011. godine, kao odgovorna osoba trgovačkog društva sa sjedištem u Kalima, dao lažan iskaz što je za posljedicu imalo pogrešno utvrđivanje činjenica bitnih za taj postupak”.

Početkom 2012. godine Špinderk je također bio “glavni junak” policijskog priopćenja jer je i tada protiv Špinderka, Željka Faina, također bivšeg direktora Nauta Lamjane, te Anđelka Žaknića, direktora splitske tvrtke Texo, policija podnijela kaznene prijave “zbog više kaznenih djela iz oblasti gospodarskog kriminaliteta”.

Prijavljeni je trojac osumnjičen da su kao odgovorne osobe u Nauta Lamjani i Texou zloporabile svoj položaj te iz imovine ugljanskog škvera isplaćivali novčana sredstva na ime nepostojećih usluga i radova čime su sebi pribavili nepripadajuću imovinsku korist, a škveru pričinili materijalnu štetu u iznosu višem od milijun kuna, ali do danas nije poznat konačni ishod podnošenja tih kaznenih prijava.

U policijskom priopćenju nije precizno navedeno kome je to i u kojem sudskom postupku Špinderk dao lažni iskaz, ali neslužbene informacije i podudaranje datuma govore da je riječ o postupku pred Trgovačkim sudom u Zadru kada je svojim iskazom Špinderk širom otvorio vrata stečaju Nauta Lamjane.

Radnici su i u nedavnim prosvjedima upozoravali da je škver otišao u stečaj zbog “pišljivih 172.000 kuna” duga I.O Adriji, tvrtki kćeri vlasnika škvera Jupiter Adrije, te da je Špinderk tada izjavljivao da novca nema iako su neposredno prije toga u Kalima obnavljane dvije američke platforme.

Uz to, Špinderk je bez dvoumljenja ustvrdio da je Nauta Lamjana dužna 70 milijuna kuna ne dovodeći u pitanje nejasni kredit Erste banke od 7,5 milijuna eura zahvaljujući kojem je Erste banka potom postala najveći stečajni vjerovnik. Nedavnim financijskim vještačenjem Trgovačkog suda u Zadru utvrđeno je da taj novac nikada nije stigao u Nauta Lamjanu, ali se konačni epilog još čeka jer je određeno provođenje novog financijskog vještačenja.

U prašini koja se posljednjih mjeseci digla oko kaljskog škvera pljuštale su i nove kaznene prijave, stotine stranica materijala otišlo je USKOK-u u Zagreb, a radnici naglo oživljavanje interesa za Špinderkove aktivnosti u Nauta Lamjani doživljavaju kao posljedicu nedavnog razgovora županijskog državnog odvjetnika Ivana Galovića s novim državnim odvjetnikom Dinkom Cvitanom. S obzirom na novu kaznenu prijavu protiv Špinderka, vjerojatno će ubrzo biti rasvijetljena i sudbina kaznenih prijava iz 2012. godine.

Piše: Predrag Opačić,  Foto: Božana Sviličić

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezno popuniti označena polja *

*

*