Nauta Lamjana u stečaju, 73 radnika ostaju bez posla

Na zahtjev tvrtke Odmarališta IO Adria stečajna sutkinja Ardena Bajlo u srijedu je odlučila otvoriti stečajni postupak u Nauta Lamjani, a za stečajnog je upravitelja imenovala Edvina Šimunova.
Lamjana strajk

Slobodna Dalmacija, 13.10.2011.

Na zahtjev tvrtke Odmarališta IO Adria stečajna sutkinja Ardena Bajlo u srijedu je odlučila otvoriti stečajni postupak u Nauta Lamjani, a za stečajnog je upravitelja imenovala Edvina Šimunova.

Odmarališta IO Adria, tvrtka kćer fonda Jupiter Adrija koji je vlasnik Naute, zahtjev za stečaj su podnijele jer im Nauta duguje 172.630 kuna. Prije odluke o otvaranju stečajnog postupka saslušani su predstavnici Nauta Lamjane, direktor Dražen Špinderk i član uprave Rikardo Hesky.

Špinderk je potvrdio da razlozi za stečaj postoje. Račun tvrtke je blokiran od 28. lipnja u iznosu od oko 800 tisuća kuna, a ukupna dugovanja dosežu 70 milijuna kuna.

Od imovine Nauta Lamjana ima pokretnine u vrijednosti 3,6 milijuna kuna, knjigovodstvena vrijednost zemljišta je 16,3 milijuna kuna, a vrijednost zgrada je 21 milijun kuna. Nauta Lamjana potražuje od svojih poslovnih partnera 1,7 milijuna kuna i sva su potraživanja utužena.

Bez plaće od ožujka

Kako podnositelj zahtjeva nije odustao od zahtjeva za pokretanje stečaja, a zakonski uvjeti za pokretanje postupka postoje, predsjednica suda Ardena Bajlo odlučila je otvoriti stečaj.

U četvrtak će stečajni upravitelj Edvin Šimunov doći u škver, preuzeti tri pečata tvrtke i time preuzeti tvrtku. Prema ustaljenoj praksi, to znači da će 73 radnika koliko ih je sada na popisu zaposlenih u roku mjesec dana dobiti radne knjižice, od države imaju pravo dobiti tri minimalne plaće, a neisplaćene plaće i sve ostalo morat će tražiti kroz stečajni postupak.

Radnici su već mjesec i pol dana u generalnom štrajku jer plaće nisu primili još od ožujka ove godine.

Apartmani namjesto škvera?

Dugo traju nastojanja vlasnika Nauta Lamjane Jupiter Adrije da umjesto remontnog brodogradilišta u uvali Vela Lamjana izgradi apartmane. S takvim konceptom se slaže i općina Kali na čijem se području škver nalazi, no radnici su se dosad uspijevali oduprijeti. Otvaranjem stečaja otvorena je ne samo mogućnost da se Jupiter Adrija riješi radnika koji nisu željeli prenamjenu škvera, nego da se realizira prenamjena cijelog područja unatoč tome što je u lučku infrastrukturu hrvatska država uložila na desetke milijune eura.

Oduzimanje koncesije

Najveća vrijednost Nauta Lamjane je državna koncesija za osnovnu djelatnost, utvrđena je kao luka posebne namjene od posebne važnosti za RH s koncesijom koja još vrijedi 15 godina. Državnom strategijom je predviđeno da na Ugljanu postoji remontno brodogradilište, no sad kad je pokrenut stečaj u tvrtki koja je nositelj koncesijskog prava, situacija se mijenja. Koncesija može biti oduzeta zbog uvođenja stečaja, a može se dodijeliti i eventualnom novom vlasniku škvera koji bi želio kupiti Nauta Lamjanu u stečaju i nastaviti djelatnost.

Piše: Edvard Šprljan

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezno popuniti označena polja *

*

*