Nije Grof jedini htio kupiti općinsku zgradu

Sporovi u Preku. Bivši općinski vijećnik Srečko Rušev demantira načelnika Antu Jerolimova
Jerolimov Rušev1

Slobodna Dalmacija, 24.05.2014.

Načelnik općine Preko i saborski zastupnik Ante Toni Jerolimov ustvrdio je da je svojedobno jedan od tadašnjih općinskih vijećnika iskazao interes za kupnju stare zgrade općinske uprave, ali se na raspisani javni natječaj uopće nije javio, pa je tvrtka Zvonimira Nižića Grofa poslala jedinu ponudu.

U interpretaciji načelnika Jerolimova, neimenovani ”vijećnik se potom pobunio jer je navodno bio u toplicama i nije vidio natječaj, a gospodin Nižić je korektno pristao da se natječaj ponovi zadržavajući svoju već poznatu cijenu pa ako vijećnik ponudi više, pa ako vijećnik ponudi više, neka pobjedi. Međutim nije se javio ni na ponovljeni natječaj”, rekao je Jerolimov.

Slobodnoj  Dalmaciji se u petak javio nekadašnji općinski vijećnik Srećko Rušev, tvrdeći da ”načelnik ne govori istinu”.

Jerolimov je znao da želim kupiti tu zgradu, ali je natječaj objavljen jedino u narodnim novinama i to u vrijeme kada sam bio u Istarskim toplicama. Jedan mi je prijatelj javio da je zgrada prodana pa sam nazvao načelnika i rekao da to nije u redu i da želim da raspiše novi natječaj, a on mi je rekao da u tom slučaju najprije uplatim jamčevinu od 125.000 kuna ili desetak posto od početne cijene – kaže Rušev.

Jeste li uplatili tu jamčevinu?

Naravno! Evo vam bankovni izvadak iz kojeg se to i vidi! Ali, ne samo to, nego mi je Općina poslije završetka drugog natječaja, nakon mjesec dana, taj novac vratila, a evo vam i toga bankovnog izvatka. Iz toga je potpuno jasno da sam se natjecao, da nije postojala samo jedna ponuda kako to tvrdi načelnik Jerolimov. Pa zar bi mi vratili jamčevinu da se nisam natjecao.

Dakle, ispalo je da je vaša ponuda na drugom natječaju bila nepovoljnija?

Predao sam svu potrebnu dokumentaciju, ali je Nižićeva ponuda za nekih 30-ak tisuća kuna bila viša, a ja nisam pozvan na otvaranje ponuda. Prihvatio sam takvu odluku, ali sam i sada siguran da ona za interese mjesta  nije bila bolja iako je bila financijski povoljnija od moje koja je bila blizu 1,3 milijuna kuna. U ponudi sam naveo da bih u toj staroj zgradi otvorio dalmatinsku konobu, putničku agenciju i zavičajni muzej.

Zar niste sačuvali potvrdu da ste se javili na taj ponovljeni natječaj?

Nisam mogao znati da će mi ta potvrda zatrebati. No dokument o uplati jamčevine to dokazuje, kao i povrat te jamčevine iz Općine. Tražio sam tu potvrdu u Općini, ali su mi rekli da će mi je poslati poštom slijedećeg tjedna – dodaje Rušev.

 

Poduzetnik Grof: Napravio sam puno toga.

Ne postoji nikakvo javno-privatno partnerstvo između mene kao poduzetnika i Općine Preko i nema tu nikakvog sukoba interesa. Sve što sam u Preku napravio, napravio sam po zakonu i ne vidim razloga da me se razvlači kroz novine. Pogotovo zato što sam i u Preku i u Zadru napravio puno dobrog – kaže Zvonimir Nižić Grof u svojoj reakciji na tekst o sukobu interesa prečkog načelnika Ante Jerolimova.

Pa nigdje u tekstu nije dovedena u pitanje zakonitost vašeg postupanja.
- Ali ste tendeciozni jer me svaki put stavljate u novine pred nekakve izbore! Spreman sam reći svoja saznanja o svim temama o kojima ih imam, ali vas to ne zanima, nego spominjete nekakav sukob interesa.
Vi ni nemožete biti u sukobu interesa, samo načelnik. Kako biste opisali svoj odnos s Jerolimovom.
- S načelnikom sam u prijateljskim odnosima. Kao vjernici, kao članovi HDZ-a, kao sportaši, kartaši …
Jeste li imali utjecaja na političku karijeru načelnika Jerolimova?
- Teško mi je o tome govoriti, on još nije dosegao svoj politički vrhunac. Može biti i više od saborskog zastupnika.

Piše: Predrag Opačić

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezno popuniti označena polja *

*

*