YOUTUBE Snimka dovela do prijave Heresa

Zadarska policija dovršila je kriminalističku istragu o slučaju ilegalnog vađenja kamena pokraj Sutomišćice i osumnjičila 39-godišnju direktoricu Heresa Miru Barešić da je počinila kazneno djelo protupravne eksploatacije kamena.
kamenolom_heres_257618S1x

Slobodna Dalmacija, 26.03.2010.

Zadarska policija dovršila je kriminalističku istragu o slučaju ilegalnog vađenja kamena pokraj Sutomišćice i osumnjičila 39-godišnju direktoricu Heresa Miru Barešić da je počinila kazneno djelo protupravne eksploatacije kamena.

Policijska istraga trajala je punih godinu dana, jer je još u travnju prošle godine rudarski inspektor utvrdio da je nepoznati počinitelj ponad Sutomišćice na otoku Ugljanu eksploatirao veliku količinu kamena. Kad je obavljao nadzor, na terenu nije zatekao nikoga, ni građevinsku mehanizaciju.

Nije prvi put

Zatražio je izjave od načelnika Preka Ante Jerolimova, direktora komunalnog poduzeća Otok Ugljan Branka Kolege, te od direktorice Heresa iz Vira Mire Barešić. Svi su oni nijekali povezanost s izvedenim rudarskim radovima, a također su ustvrdili da ne znaju tko ih je obavljao.

U to je vrijeme, međutim, na YouTubeu objavljena snimka na kojoj se lijepo vidi kako građevinska mehanizacija s oznakama tvrtke Heres obavlja radove u dvjema golemim kavama na predjelu zvanom Bučolić, gdje je prije četiri godine bila gusta šuma.

Taj je videouradak u proteklih godinu dana vidjelo više od 10.000 posjetitelja YouTubea, a policija je na koncu utvrdila da je na Bučoliću protupravno eksploatirano 46.200 prostornih metara tehničko-građevinskog kamena, da je za to odgovorna direktorica Heresa i da je tvrtka pribavila protupravnu imovinsku korist te oštetila proračun RH za iznos od veći od 1,386.000 kuna.

Za protupravnu eksploataciju rudnoga blaga, za koju su osumnjičeni Heres, odnosno Mira Barešić, utvrđena je velika novčana kazna te od tri do osam godina zatvora. Zanimljivo je da je prije godinu dana protiv Mire Barešić, odnosno Heresa, podnesena i kaznena prijava za protupravnu eksploataciju kamena na Dugom otoku, gdje je procijenjeno da je država oštećena za 81.000 kuna.

Utvrđeno je i da iz kamenoloma kod Biljana Donjih ta tvrtka nelegalno vadi kamen (prošle je godine u tom kamenolomu na legalnom noćnom radu stradao i jedan radnik), a nedavno je kazneno prijavljena i tvrtka Heres-Ugljan, druge tvrtke iz poslovnog sustava koji se vezuje uz ime Ivana Miličevića, potpredsjednika Županijske skupštine i istaknutog člana HSP-a, i to za ilegalno vađenje kamena u Kalima kojim je država oštećena za 33.000 kuna.

Piše: Edvard Šprljan

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezno popuniti označena polja *

*

*