Načelniku Općine Preko sudi se za protuzakonito nasipanje obale, mogao bi u zatvor

Prvi čovjek općine Preko, kojega je Županijski odbor HDZ-a predložio predsjedniku stranke kao Kalmetina zamjenika u Saboru, optužen je za ilegalne građevinske radove u zaštićenom obalnom području u Sutomišćici na Ugljanu.
Jerolimov sd

Slobodna dalmacija, 25.06.2013.

Zbog kaznenog djela protiv okoliša protupravnom gradnjom, u ponedjeljak je na optuženičku klupu Općinskog suda u Zadru sjeo načelnik općine Preko Ante Jerolimov.

Prvi čovjek općine Preko, kojega je Županijski odbor HDZ-a predložio predsjedniku stranke kao Kalmetina zamjenika u Saboru, optužen je za ilegalne građevinske radove u zaštićenom obalnom području u Sutomišćici na Ugljanu. Prema optužnom prijedlogu Općinskog državnog odvjetništva u Zadru, prvooptuženi Jerolimov, kao tadašnji načelnik općine Preko, i drugooptužena Mira Barišić, direktorica trgovačkog društva “Heres” sa sjedištem u Viru, terete se da su od 1. veljače do 26. ožujka 2008. godine izvodili radove na zaštićenom obalnom području, gdje su bez građevinske dozvole nasuli ukupno 570 metara četvornih, te izgradili školjeru od kamena i dva gata.

− Tri sam godine bio donačelnik, a ovo mi je deveta godina, odnosno četvrti mandat, da sam načelnik općine Preko. Na svakim izborima dobivam potporu građana od 70 do 80 posto, i da je bilo ikakvih sumnjivih radnji, mještani mi sigurno ne bi dali povjerenje − kazao je nakon čitanja optužnice Jerolimov.

Opovrgnuvši krivnju, obrazložio je da je Općina Preko kao investitor prije zaključenja ugovora o građenju ishodila studiju utjecaja na okoliš i prostornoplansku dokumentaciju, a da građevinsku dozvolu nije bilo potrebno zatražiti.

Opovrgavanje krivnje

− Teren je već prije bio nasut, što je tada, od 1998. godine, pa nadalje bilo legalno jer je na snazi bio detaljni plan obalnog dijela uvale Sutomišćice, koji je po tada važećim propisima imao snagu lokacijske dozvole − izjavio je Jerolimov u svojoj obrani.

Dodao je da su obalu sanirali nakon zahtjeva Mjesnog odbora da se to područje hitno uredi, a dva ranije izgrađena gata bila su urušena u more. Odluku da se upravo zbog takve situacije ide u hitnu sanaciju tog obalnog područja donijelo je Poglavarstvo, koje je tada smatralo da ne treba ishoditi nikakve građevinske dozvole, a takvog je stava bio i izvođač radova.

− Možda je, gledajući iz današnje perspektive, bila potrebna građevinska dozvola. Mi smo je na koncu i podnijeli 18. svibnja 2012. godine, no još nismo dobili lokacijsku dozvolu, a kamoli akt o gradnji − zaključio je Jerolimov na suđenju koje se nastavlja saslušanjem svjedoka − tadašnje potpredsjednice Mjesnog odbora Općine Preko Jadranke Selak, komunalnog redara Saše Belića i mještanina Gorana Faina, koji ima kuću na samom nasipu.

Piše: Božana Sviličić

 

Tužiteljstvo traži uvjetne zatvorske kazne

•• Zastupnik optužbe Trpimir Kučina zatražio je da se optuženi proglase krivima i osude na uvjetnu zatvorsku kaznu od osam mjeseci s rokom kušnje od dvije godine, a da se tvrtki “Heres” odredi novčana kazna od 50 tisuća kuna. Tome se usprotivio odvjetnik, navodeći da u ovom slučaju ne postoji element protupravnosti. − Zavod za prostorno uređenje i Upravni odjel za provedbu dokumenata dobili su na uvid trenutno stanje obale i spornih gatova, kao i stanje prije izvođenja radova. Na osnovi toga donijeli su svoje stručno mišljenje − kazao je Karlo Surić, odvjetnik Mire Barešić.

Mira Barišić: Papiri nisu bili potrebni

•• Nakon što je izjavila da se ne osjeća krivom, direktorica trgovačkog društva “Heres” Mira Barišić jučer je posvjedočila kako su potpisali ugovor s Općinom Preko nakon javnog natječaja. − Usmeno smo zatražili mišljenje i savjete, nakon čega nam je rečeno da za takve radove nije potrebna nikakva dokumentacija − kazala je Barišić.

Komentari:

 1. PEČENKO
  09.01.2014 u 11:56

  a ljudi moji čujen da je Toni upiso doktorat jer da mu je dosadno siditi u saboru. Znote un je joko pametan čovik i naš je čovik.

 2. Mauricijus
  10.01.2014 u 15:53

  ……mene samo interesira jedna stvar….. kako ćete se osjećati svi lešinari sa ovog portala kad sud uskorio donese oslobađajuću resudu.
  …….da li ćete imati snage ispričati se Tonu osobno i svim stanovnicima Općine Preko koji trpe vaš bezobrazluk i koji ćete umrijeti u svojoj mržnji, bijedi i jadnosti …..
  …..Jednog će dana Toni možda zaslužiti znamen na sva ona teška ratna vremena i sve ono dobro što je napravio …što radi i daj mu Bože zdravlja što će još napraviti u budućnosti…..i ne zaboravite vi puzavi jadnici ….ONO ŠTO ČOVJEKA NE UBIJE :::OJAČA GA…a onda ćete se svi posakrivati u vaše male mišje rupice i biti ćete manji od makovog zrna….i na kraju naravno piše da se neće objaviti e-mail adresa …..uf što ste glupi vi koji vodite ovaj portal manipulirate s tim …slobodno analizirajte i svakako me kontaktirajte kako bi mogli dobiti ostatak porcije paprom i čilijem…vidimo se na Mulu !!!! I još ne zaboravite da BATINA IMA DVA KRAJA i da je kod atomskog udara najgori POVRATNI UDARNI VAL. Čao.

 3. TANANARIVO
  01.02.2014 u 13:54

  U Mauricijusu je zaštićena ptica Dodo. Ta ptica živi i u Zagrebu, pošto klimatske promjene ne pogoduju toj rijetkoj vrsti ptice može lako doći do uginuća iste.

 4. Kaktus - Re:Mauricijus
  01.02.2014 u 15:17

  Kome ti pritiš Mauricijus i čemu ove jadne parole. Vrhunac tvog komentara su riči, GLUP, GLUPLJI i NAJGLUPLJI, a sadržaja nigdi.
  Od čega će to presuda osloboditi Jerolimova, od toga što nije imao građevinsku dozvolu, a sad zna da je treba imati. Što će mu sad ta dozvola ako je nevin ?!

  Vidimo se na Mulu !

 5. Mauricijus
  03.02.2014 u 14:27

  Ivice…. ne na Mulu …….nego se vidimo upravo u Sutomišćici. Nastoj da s tobom tada bude i tvoja desna ruka “šparić”. Nadam se da će do tada završiti sudski postupak. Molim te da se do tada ne igraš sudije. Jedino što ti moram priznati hrabarost i uporanost. Samo….. to što radiš isto je kao ………………………. Život ima i ljepšu stranu nego kako ti živiš ….u ovoj kaljuži i “smradu”. Izađi na buru i proventiliraj svoja pluća.Čao.

 6. Mauricijus
  04.02.2014 u 11:03

  …i još nešo da dodam malom Ivici i Marici ……sjediš u Općinskom vjeću gdje HDZ ima 8 mjesta + tvoja malenkost i Mario…i vidiš da imaš legalnu mogućnost djelovanja jer sjediš u tim klupama pa zašto se tamo ne boriš za svoja ugrožena prava već se služiš ovim nekrofilskim poslovima.Toni ti je tamo glavni i biti će dok bude htio dok ga ne pozove ne veću odgovorniju dužnost. A ti ćeš tako mali i jadan još dugo koračati ispod zvjezda.čao.

 7. Torquemada
  04.02.2014 u 13:38

  Ajde Mauricijus neka stoji sve što si napisao. Ali, kako komentiraš lažiranje diploma srednje i više škole. Objasni sjedenje u Vijeću Škole i Bolnice bez odgovarajuće stručne spreme. Objasni nam kako su baš svi pozvani ne jedno od ročišta za sutomiški Jaz, našli neki izgovor za nedolazak.
  Ima toga puno, ali očito je da si na njihovom platnom spisku i da ti je dobro isperen mozak.

 8. Zadarski Bodul
  04.02.2014 u 14:25

  VAŽNA NAPOMENA:
  Molimo čitatelje da se suzdrže od komentara sa neprimjerenim sadržajima kao što su vrijeđanje, psovanje, prijetnje i sl… Takav sadržaj prvom prilikom BITI ĆE IZBRISAN. Potičemo slobodno iznošenje mišljenja, ali u granicama pristojnog ponašanja.

 9. Mauricijus
  05.02.2014 u 15:39

  a jesi brz …

  NA LJUTU RANU LJUTA TRAVA !!!!

  Peče peče ……peći će još više …budi bez brige…..samo ti briši to ti je poso.

 10. @Mauricijus
  05.02.2014 u 16:19

  Ko bi reko da Mauricijus može biti ovako pristojan.
  Tako treba, budi pristojan pa možeš pisati i gluposti.

  Što ne vidiš da samo brišu tvoje gadarije.
  Da se mene pita ja nebi bio toliko strpljiv s tobom.

  Buuuuuuuu!

 11. Mauricijus
  07.02.2014 u 10:55

  U mojem se mjestu
  zvonici rukuju sa čempresima,
  putovi se susreću sa raskršćima,
  a morski žali
  sljubljuju se s obalama.

  U mojoj se duši
  uspomene ujezgravaju
  u sokove praiskona,
  procesi se vode jedni protiv drugih
  i terete se grijesi
  do rušenja iskona.

 12. Mauricijus
  07.02.2014 u 10:58

  Torquemada ne grizi nokte poboga….škija stiže…..!!!!

 13. Mauricijus
  07.02.2014 u 11:29

  BANKA NA TRAJEKTU

  (sada ima više banaka i bankomata pa bi naslov mogao biti i BANKE NA TRAJEKTU)

  Na “trajektu” se
  otvorila – banka,
  a Prečanin i kaljanin
  s broda
  gredu vanka.
  Kaljanin će reći:
  “Vie,
  pogljedaj vunka,
  otvorila se – bunka”
  Priječanin će na to.
  ” Dušu ću mu izvaditi
  vonka,
  ne vidi da piše-
  bonka!”

  Iz zbirke pjesama “Litrati” doktora Slavka Perovića iz 2004. godine

 14. Re:Torquemada
  11.02.2014 u 15:22

  Nisu došli na ročište jer su dobili naredbu od Jerolimova. Htio se dočepati saborskog imuniteta u nadi da ga neče izgubiti. Pitanje je samo što se sada čeka.
  Ako nemaju snage suditi jednom saborskom zastupniku onda neka prebace suđenje u Zagreb a za sebe ostave one sitne slučajeve koje niko ne mari.

  ZA MAURICIJUSA SAVJET – NA VRUĆU GLAVU HLADNI OBLOG

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezno popuniti označena polja *

*

*