Načelnik Ante Jerolimov optužen za kriminal u Sutomišćici – 3.dio

Građevinska inspekcija u potrazi za nepoznatim investitorom i izvođačem radova na protuzakonitom nasipanju mora u Sutomišćici. Načelnik Jerolimov sumnju prebacuje na mještane !
Sutomišcica nasip

< prethodni nastavak                                                     < 1. dio    < 2. dio    3. dio    4. dio >

Kao što smo već spominjali, načelnik Općine Preko Ante Jerolimov optužen je za protuzakonito nasipanje mora na otoku Ugljanu u mjestu Sutomišćica. Spomenuli smo neke događaje  koji su doveli do optužnice i postavili ključno pitanje:

Tko je, po čijem nalogu i s kojom odlukom skinuo zabranu nasipanja mora u sutomiškom Jazu.

Građevinska inspekcija

Petnaest dana prije inspekcijskog nadzora Hidrograđevnog inspektora Nedjeljka Sjauša u Sutomišćici je bio i građevinski inspektor. Naime dana 04.11.2009. izvršen je očevid Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Ovaj inspekcijski nadzor interesantan je upravo po tome što se preklapa sa nadzorom gospodina Sjauša i upućuje na sumnjivo ponašanje nadležnih institucija. Prije nego krenemo na postupak inspekcijskog nadzora moramo reći nekoliko riječi o uzrocima i motivima nastanka nasipa.

Razlozi nasipanja Jaza (mora)

Kao što je u svom pismenom obraćanju mještanima Sutomišćice rekao načelnik Jerolimov, na ovom nasipu je bio u planu hotel kapaciteta 80 ležajeva. To je projekt koji je od početka bio poznat mještanima i za koji je bio već pripremljen urbanistički plan uređenja (UPU Sutomišćica – Jugozapad) . Međutim, prema riječima načelnika Jerolimova, Općini Preko nije dozvoljena realizacija ove prvobitne ideje pa se lokacija hotela premjestila na nogometno igralište. Ova promjena je otvorila niz novih problema i neslaganja sa mještanima, ali o tome nekom drugom prilikom. Što se tiče samog nasipa na njemu je bila dozvoljena izgradnja parkinga i nekih sportskih sadržaja kao na primjer teniski teren, bazen i sl… Kako na ovoj lokaciji nije bilo dovoljno mjesta za takve objekte kao što je hotel ili apartmanski blok sa popratnim sadržajima, očito je trebalo izgraditi nasip i po mogućnosti  izdvojiti pomorsko dobro. Radi se o konceptu koji se ponavlja na raznim lokacijama uzduž jadranske obale, a za čiju su podlogu planirane izmjene i dopune zakona koje bi omogućile takve projekte (npr. Lamjana-Kali).

Očevid građevinske inspekcije

ministarstvo graditeljstva 3Citat: Očevidom obavljenim dana 04. studenog 2009. godine na otoku Ugljanu u Sutomišćici, utvrđeno je da je u moru, ispred kat čestica 4393, 4394 i 4330. k.o. Sutomišćica, izveden nasip-plato, nepravilne tlocrtne površine od cca 570 m2, visine od cca 0,80-1,50, koji omeđuje kameni nabačaj – ‘školjera’, radi zaštite od valova. Cijelom svojom površinom nasip je nabijen i poravnan i na istome nisu izgrađene nikakve građevine. U vrijeme inspekcijskog pregleda na licu mjesta nije zatečen nitko od ovlaštenih sudionika u gradnji, niti su se na licu mjesta izvodili radovi. O očevidniku je sačinjen zapisnik i sve je fotografirano. Za investitora je na terenu ostavljen poziv, na koji se nitko nije odazvao.

Iz ovog dijela inspekcijskog nadzora možemo izvući sljedeće zaključke:

 1. Očevid je napravljen nakon što je nasip u cijelosti završen
 2. Lokacija i granice ilegalnog nasipa su određene susjednim česticama odnosno neposredno do ruba prometne ceste blizu lokalnog spomenika.
 3. Navedena procjena površine nasipa je desetorostruko (10x) manja od stvarne

S obzirom da je inspekcija relativno dobro definirala granice ilegalnog nasipa što je i navedeno u rješenju, nije jasno od kuda tako velika pogreška u procjeni površine. Za ilustraciju 100m dužine x 50m širine je 5000 m2. Iako se radi o procjeni, a ne mjerenju razlika je toliko velika da se mora staviti pod sumnju zlouporabe ovlasti i položaja ili barem nesavjesnog obavljanja službene dužnosti.

Napominjemo da se ovdje ne govori o tome tko je i koliko sudjelovao u izvođenju nasipa, već samo o utvrđivanju granica i površine protuzakonitog nasipa. Strogo zakonski gledano svaki nasip na pomorskom dobru koji je izgrađen nakon 1968. godine, a za koji nije izdana građevinska dozvola je protuzakonit. To nije pitanje osobne procjene već zakonska činjenica.

Očitovanje načelnika Jerolimova

Kako na licu mjesta nije zatečen nitko od ovlaštenih sudionika u gradnji, niti su se na licu mjesta izvodili radovi, građevinska inspekcija je morala krenuti u ispitni postupak u kojem se pokušalo doći do investitora i izvođača radova. Tako su zatraženi podaci i očitovanja od:

 1. Općina Preko, načelnik Ante Jerolimov
 2. Mjesni odbor Sutomišćica, predsjednica Jadranka Selak
 3. Upravnom odjelu za prostorno uređenje i gradnju Županije zadarske
 4. Heres d.o.o. iz Vira

ante jerolimov 3Citat: Dana 25. studenog 2009. godine zatraženo je pismeno očitovanje od Općine Preko, odnosno od načelnika Općine pod čijom je lokalnom samoupravom područje Sutomišćice. Odgovor načelnika Općine Preko zaprimljen je u Područnoj jedinici dana 04.  prosinca 2009. godine u kojem se navodi: da je nasipavanje uvale započeto još prije 25 godina, da se na tom prostoru godinama odlagao otpad, šuta i građevinski materjal, da je Općina Preko taj otpad poravnala i zaglavila rubne dijelove nasipa da se isti ne bi dalje širio, da Općina Preko nije vršila nasipavanje uvale, da nije tražila nikakvo odobrenje za nasipavanje uvale i da je za to područje prije 15-est godina donijet DPU o čemu su mještani bili upoznati, te da je moguće da su oni vršili nasipavanje materijala.

Prema navedenom moramo zaključiti da načelnik Jerolimov opet govori neistinu kada tvrdi da Općina Preko nije vršila nasipanje uvale i da je to posljedica nekog davnog vremena. Postoje brojne snimke, uključujući i one iz javnih i državnih ustanova prema kojima se točno može odrediti kada je i u kojim razmjerima nasipano more. Jedno je pitanje stihijskog odlaganja otpada iz daleke prošlosti, a drugo planirano nasipanje od nekoliko tisuća kvadrata i to nakon postavljene zabrane. Žalosno je vidjeti kada se odgovornost svaljuje na mještane koji nemaju nikakve ovlasti, a ni sredstva  za ovakve projekte. O razmjerima i fazama nasipanja mora detaljno ćemo govoriti u slijedećim nastavcima sa brojnim ilustracijama i mjerenjima.

Druga neistina je da za područje nasipa postoji DPU – detaljni plan uređenja. Za navedeno područje postoji samo UPU tj. urbanistički plan uređenja koji se odnosi na šire područje Sutomišćica – jugozapad.

Isto kao u inspekcijskom nadzoru hidrograđevnog inspektora i ovdje se spominje poravnanje otpada kao nešto sasvim normalno. Takvo ponašanje je potpuno neprihvatljivo te zaslužuje energičnu osudu i reakciju nadležnih institucija. Oba inspektora, državno odvjetništvo i policija dobro znaju da manipuliranje otpadom na pomorskom dobru nije samo pitanje nezakonitog građenja već i onečišćenja prirode. To znači da su dužni obavijestiti i treću nadležnu instituciju, odnosno inspekciju zaštite okoliša. U prethodnom nastavku spomenuli smo neke ekološke aspekte i najavili prezentaciju studije koja govori o vrijednostima ove lokacije.

Očitovanje Mjesnog odbora Sutomišćica

Citat: Dana 15. prosinca 2009. godine upućen je zahtjev za pismenim očitovanjem MO Sutomišćica, koji je zaprimljen dana 17. prosinca 2009. godine, a što je utvrđeno uvidom u dostavnicu potpisanu navedenog datuma. Odgovor nismo dobili.

jadranka selak 3Osoba koja je zaprimila upućeni zahtjev ja tadašnja predsjednica mjesnog odbora gospođa Jadranka Selak. Nakon što je primila ovaj poziv predsjednica mjesnog odbora je bila dužna sazvati mjesni odbor i obavijestiti članove o pristiglom zahtjevu. Nakon toga članovi mjesnog odbora su bili dužni iznijeti svoja  saznanja i sastaviti odgovor prema nadležnom tijelu ministarstva. Na osnovu priloženih činjenica, a poznavajući način rada mjesnih odbora, možemo zaključiti da ništa od ovih radnji nije poduzeto i da je ustvari sve zataškano. Interesantno je napomenuti da je dva mjeseca nakon ovih događaja održan zbor mještana Sutomišćice pod presjedanjem načelnika Jerolimova uz prisustvo gospođe Jadranke Selak. Nitko od njih nije spomenuo ove događaje niti upoznao mještane o provedenim inspekcijama.

sljedeći nastavak >

Komentari:

 1. Otočan
  02.04.2013 u 12:44

  Čitajući sve ove članke kao neutralna osoba, ne pripadnik iti jedne stranke i boje, općenito rezimirajući sve na ovoj stranici shvatiš da se ovdje radi samo od par osoba iz Sutomišćice kojih nije briga za ništa drugo nego samo za vlastiti neki skriveni interes u svom mjestu. Da za druga mjesta i zaseoke u općini Preko uopće ne znaju kako se zovu, a kamoli što tamo treba ili nije u redu…pre neozbiljno, smiješno i kontraefekt onoga što su htjeli sa ovim portalom. Nama kritiziranje neće pomoći da nam bude bolje već konkretna riješenja i rezultati.

 2. Matematika
  02.04.2013 u 16:05

  Nije kriva matematika nego želje nekih ljudi. Na prvi pogled je jasno da ovde ima više od 1000 kvadrati nasutog. Nije mi jasno da nisu mogli izmirit, a ne natucat. Visinu se može procjenit, ali površinu moraju izmirit.

 3. Re: Otočan
  02.04.2013 u 16:14

  A zašto misliš da bi tih par ljudi trebalo pisati o svemu i svačemu. Zašto se sami ne aktivirate i napišete nešto dobro ili loše o vašem mjestu. Koliko vidim svima je otvoren poziv da se uključe. A kakav bi to interes imali pisati protiv onih uz koje su vezani svi interesi. Ako imaš nešto konkretno reci, a ako ne šuti. Tajni interesi ???

 4. Poziv na terenu
  02.04.2013 u 16:43

  Jali ča su poziv na podu ostavili. Jo sumnjon da je ki bi u Sutomišćici od inspekcije. Da je bi unda bi vidi koliko je nasuto. To je načelnik som napravi inspekciju i poslo u ministarstvo.

 5. Kojot
  02.04.2013 u 17:11

  Kako može reči da je općina poravnala otpad. Pa to je strašno. Kada bi ovo čuli ovi iz evropske unije nebi nas nikada primili. Otpad se mora ukloniti, to znaju i djeca u prvom razredu osnovne.

 6. DPU ili UPU
  02.04.2013 u 17:51

  Ja virujen da Toni nezna razliku između DPU i UPU pa mu nije ni za zamirit. Bilo bi interesantno za vidit na koga misli kad govori da su mještani nasuli jaz.

 7. Otočan
  02.04.2013 u 17:52

  Poštovani gospodine, Zašto Vas je uvrijedilo što sa mog stajališta ne opravdavam ovaj portal ustvari portal bi bio dobar kad bi se ponudila neka konkretna rješenja za budućnost,za razvoj otoka i bolji život svih nas,a ne samo kopanje po nekoj prošlosti i pravdati svoje neuspjehe sa eventualnim tuđim greškama ili propustima. Valjda je naš otok zahvatio virus kao i cijelu državu da se svoj neuspjeh opravdava kritizirajući samo druge i tražeći krivce u drugima. Zasmetalo me to što u stvari SAMO pišete,a nisam uopće uspio da pročitam iz toga što pišete nešto što bi Vaše lijepo mjesto učinilo boljim, razvijenijim i kvalitetnijim za život . U mom mjestu ima još puno toga što treba napraviti, naravno ima propusta,ali ipak ima više toga dobroga radi čega sam se i vratio živit na otok iz Zadra jer mi je to omogućeno. O čemu da mi pišemo kad vi obrađujete tekstove i stavljate na portal samo one teme koje su vama osobno ineresantne.

 8. Marinko re: Otočan
  02.04.2013 u 18:33

  Ma nitko se ne ljuti na tebe. Samo pokušavam saznati kakav bi to interes imali ljudi koji pišu protiv lokalne vlasti. Mislim da oni s ovim puno više gube nego dobivaju. Svi mi dobro znamo kako u Zadru funkcionira princip veza i vezica.

 9. Otočan
  02.04.2013 u 19:53

  Da shvaćam razlog portala…gleda se koliko naštetiti drugome ovde se odnosi na vlast…žalosno! A jeli se tko od ovih osoba što ovo pišu upitao jel’ najviše šteti samo sebi sa ovim naćinom i pristupom!?

 10. Rama
  02.04.2013 u 20:00

  Ako laže koza ne laže rog. Slika je pravo dobra. Vidi mehanizacije hercegovačke što se žuti. Ja sam na nasipu parkiro sječam se dobro.

 11. Kopneni
  02.04.2013 u 20:32

  Napokon si svati Otočan da ovi ljudi najviše štete činu sebi i baš zoto ih treba podržati. Marinko te lipo pito o kakovin se skrivenim interesima radi, a ti ništa.
  Puno se ti upireš da bi bi nevin ka ća se činiš.

 12. Otočan
  02.04.2013 u 20:47

  Pa to oni najbolje zanaju kao i svaka osoba koja napada zašto želi našteti nekome iznoseći kojekakve izjeve bilo lažne ili istinite…sigurno da to radi iz svoga osobnog interesa a ne za dobrobit ostalih nas na otoku. Po čemu bi ja bio kriv? razilazim se u mišljenju to je jedina moja krivica!

 13. Cok
  02.04.2013 u 22:40

  Meni isto nije jasno da su Jerolimova doveli na optuzenicku klupu. On je ipak jedan od celnih ljudi u zupanijskom HDZ-u. To narusava ugled nase stranke . Ako ga se nije moglo zastititi onda ga je trebalo smjeniti. Ima i drugih kvalitetnih clanova.

 14. Frane
  02.04.2013 u 23:52

  Ako na ovome svijetu nema pravde tad je stvori u sebi i budi primjer, ako možeš stvori je za druge.

 15. Kamenolom
  03.04.2013 u 09:29

  Triba pitati nočelnika okud ova zemja ča su je iskipali. Da ni možda iz kamenoloma za koga un nezno. A i ovi školjer je tribalo nojti ili kupiti u Benkovcu.

 16. Šubler
  03.04.2013 u 10:25

  Zar ovo načelnik zove poravnanje. Pogledaj samo koliko je zemlje nabacano, kup do kupa. Poravnati znači gornji sloj nasipa učiniti jednakim, a ne dodavati ili razgrtati materjal. Ako gurneš neki kup u more onda je to nasipanje pa makar to bio još samo jedan kvadrat više. Ono što je bitno je koliko je pomaknuta obalna crta ili ti rub mora.

 17. Stric iz Amerike
  03.04.2013 u 18:46

  Da smo mi nasipali Joz, kako more to reći. Ki je ploti bageri i kamijoni za nasipanje, udruga žen, udruga mlodih, ili vrtić Lastavica. Godinama je tamo bi HERES sa svon mehanizacijon i kontejnerima. Blokovi, armatura, cjevi, kabeli i nema čega tamo ni bilo. Čak su i struju i vodu tamo imali. Ki je to ploti, da ni možda stric iz Amerike.

 18. Bravo Frane
  04.04.2013 u 12:08

  Pravda je spora ali dostižna!
  Teško je biti pravednik u ovom korumpiranom svijetu gdje svi gledaju samo osobnu korist, ali lijepo je vidjeti da ima ljudi koji su spremni boriti se i za druge. Koristoljubivim ljudima nije lako dokučiti da postji neko tko je spreman boriti se za opće dobro i zato uporno traže skrivene motive.

 19. glavan
  04.04.2013 u 17:26

  nema to obraza da bi ih bilo sram. laga je i laga će sve dok je načelnik. i triba lagati kad može i kad svi muču. da ih izmlati opet bi mučali i to je tako.

 20. za Kosoricu
  04.04.2013 u 17:42

  Zašto si mučala i pismo sakrila? Nismo ti mi dječji vrtić.

 21. Dolac
  04.04.2013 u 20:23

  Brige nju za vas. Ona je odradila posao za svoju stranku i dobila par poena na članskoj iskaznici. Tako to fukcionira.

 22. ante
  05.04.2013 u 11:23

  Koga je trebala obavjestit Jadranka Selak. Ona nema nista s ovim nasipom.

 23. re:Ante
  05.04.2013 u 15:16

  Prvo je tribala obavjestit clanove mjesnog odbora, a onda i celo misto. Nije ona bila samo J.S. već i presjednica mjesnog odbora. Tako i danas neki misle da je mjesni odbor privatna stvar. Zato i pušu kad ih se snima.

 24. masa
  05.04.2013 u 20:46

  autoritet i moć nad radnim narodom temelj su svih ovih problema, oni služe manjini da vlada nad većinom!

 25. ČA
  05.04.2013 u 22:25

  Pozdrav svima sa jednog od susjednih školjov.Pročitao sam sve Vaše komentare.Ponajprije bih želio,iz više razloga,podržati osnivače ovog portala.Nemojte im,na samom početku, “zamjeriti” što su se “uhvatili tekućih-aktualnih problema Sutomišćice”.Pa kako drugačije početi? Vjerujem da je cilj ovoga portala da se na njemu “progovori” i o svim drugim otocima zadarskog arhipelaga,njihovim problemima,uspjesima,interesantnim događanjima,…..Problema imamo mnogo pa bi svaka pametna rič mogla pomoći i onome u Sutomišćici i onom čoviku na Premudi….. Zato predlažem svekoliku suradnju na ovom portalu.Dakako,vodimo računa i o potrebi uporabe visokog nivoa kulturne komunikacije ( izražavanja ).Kulturan svit,a to je ovaj otočni,bar ja tako mislim,mora voditi i o tome računa.Lip vam pozdrav.

 26. Promjene
  06.04.2013 u 12:11

  Puno toga se nakupilo u našim lokalnim zajednicama o čemu se godinama šuti. Sve je rasprodano, novaca je sve manje, a problema sve više i više. Narod je nezadovoljan i želi promjene ali pitanje kako.
  Mnogi interesi su posloženi po stranačkim i rodbinskim linijama i ne želi ih se dirati. Svako ima nekog u bližoj i daljoj familiji koji se okoristi o vlast i sad očekuje da njegovi šute. Sve su promjene dobrodošle, ali u zatvorenom krugu interesa. Tako dolazimo do situacije u kojoj smo sami sebi postali problem.

  Sve ovo podsjeća na neku mješavinu plemensko feudalnog sustava koji je prije ili kasnije osuđen na propast. Krajnje vrijeme je da se osvijestimo i provedemo korjenite promjene, prije svega zbog budućnosti naše djece.

 27. NE cenzura
  06.04.2013 u 15:13

  Dobro je da ima neko ko piše o ‘zabranjenim’ temama. U poznatim medijima samo čitamo crnu kroniku, o senzacijama i općenarodnom veselju. Posebno me veseli kad se piše sa argumentima i kad se objektivno analizira.
  Poziv na neposrednu demokraciju nije omiljen u političkim krugovima, ali neka samo vi nastavite. To je ono što nam triba u ciloj hrvatskoj. Sad kalkuliraju kako neće izači više od pedeset posto na referendum u Dubrovniku, a nije ih briga kad dobiju vlast sa samo dvadeset posto glasova.
  Pozdrav škojima!

 28. Individualac
  06.04.2013 u 17:58

  Hegel:“Biti neovisan o mišljenju javnosti je prvi korak da postignemo nešto veliko.”

 29. Čiji odbor
  07.04.2013 u 09:33

  Načelnikov odbor, a ne mjesni. Prostorni plan se prvo donese a tek onda objašnjivo. Ko je tome kriv ako ne mjesni odbor.

 30. Re:Odbor
  07.04.2013 u 18:42

  Mjesni odbor postoji samo zato što to piše u zakonu. Sve bi oni to ukinuli da mogu i uveli jednopartijski sistem. To su stare navike koje je teško promijeniti.

 31. Dvoličnost
  07.04.2013 u 21:45

  Tu se spominje ekologija i to je dobro, ali javnost to ne vidi kao neki problem. Još u školi smo učili što je hranidbeni lanac ali malo tko o tome razmišlja na ozbiljan način. Nitko ne želi sagledati cjelinu i priznati da za svaku posljedicu postoji i neki uzrok. Dosta je bilo ove dvoličnosti i traženja krivca u drugom, vrijeme je da se suočimo sa svojim djelima.

 32. ČA
  08.04.2013 u 20:36

  A EVO I MALO IZVORNE OTOČNE POEZIJE

  NE KUNI MORE MATI

  Ne kuni more,mati,
  Životun ga svojin ljubi -
  Zagarli mu maretu i pinu,
  Va skute ga svoje pohrani.

  Ne kuni more
  Ni kad fortunalun priti -
  Ni kad propinje gajetu,
  Ni kad oblacima čarnin
  Pretisne valu va pulenat.

  Ne kuni more života-
  Ne kuni more ča život je.
  Fortunali života su
  Njegova bis i pina.

  Ne kuni more-
  Ni u bonaci
  Ni va fortunalu,
  Ni va neveri,
  Ni va pojadi.

  Voli ga i garli još više-
  Voli,
  Sve ga više voli,
  Jerbo more je život.
  Ne kuni život
  Ni more ne kuni.
  Ante Marko Šarunić

 33. Re: Ča
  09.04.2013 u 11:40

  Ova pjesma djeluje nekako terapeutski u današnje vrijeme napetosti i stresa. Ljudi su zaboravili živjeti u skladu sa prirodom i njezinim mijenama. Svaki poremećaj virtualnog blagostanja i materjalističke rutine shvaćamo kao problem i nikako da doživimo radost prirodne promjene. Kao što bez kušnje nema pravog života, tako ni bez tuge nema istinske radosti.

  Tko nije pelin guto taj ne zna što je sladost, Tko nije tužan bio taj ne zna što je radost ! (V. Nazor)

 34. Domagoj
  09.04.2013 u 12:13

  Što znači: ‘Ni va pojadi’
  Nije mi poznato što znači POJADI.

 35. Neruda
  09.04.2013 u 13:20

  More se u mnogim pjesmama javlja kao personifikacija života i ljubavi. Meni je najdraža pjesma ‘More’ od J.Pupačića i to zbog iskonske povezanosti čovjeka i prirode.
  ‘pojadi’ ??

 36. Školjer
  09.04.2013 u 13:38

  pada mi na pamet kako se ova poezija uklapa u onu sliku ča je u naslovu. s jedne strane nasip kao slika zla a s druge strane plavo more kao slika dobrote. što če na kraju ispasti viti čemo.

 37. I.Andrić
  09.04.2013 u 17:37

  Nije najveća budala onaj koji ne zna čitati,
  već onaj koji misli da je sve što je pročitao, istina.

  I. Andrić

 38. Čuprija
  09.04.2013 u 18:20

  Bolje krivo misliti nego uopće ne misliti jer tko misli ima šanse da nešto i smisli.

  Z.Nižić

 39. Danijela - BRISANO !
  09.04.2013 u 18:56

  Komentari se objavljuju u realnom vremenu te se uredništvo ne može smatrati odgovornim za izrečeno! Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani!

  Zadarski Bodul

 40. Normabel
  09.04.2013 u 19:39

  Pa što da lažem,tko se je udavio u laži!
  T.Jerolimov

 41. Kulturna karantena
  09.04.2013 u 20:52

  NERUDA zašto nisi napisao pjesmu MORE, ovima treba malo više kulture.

  I gledam more gdje se k meni penje
  i slušam more dobrojutro veli
  i ono sluša mene i ja mu šapćem
  o dobrojutro more kažem tiho
  pa opet tiše ponovim mu pozdrav
  a more sluša pa se smije
  pa šuti pa se smije pa se penje
  i gledam more i gledam more zlato
  i gledam more gdje se k meni penje
  i dobrojutro kažem more zlato
  i dobrojutro more more kaže
  i zagrli me more oko vrata
  i more i ja i ja s morem zlatom
  sjedimo skupa na žalu vrh brijega
  i smijemo se i smijemo se moru

  Josip Pupačić

 42. TARIK PITA
  09.04.2013 u 21:04

  Što znači “Ni va pojadi”? Toliko mudrosti a nitko nezna odgovor.

 43. Zadarski Bodul
  09.04.2013 u 21:25

  “Pojada” znači zaklon,zavjetrina, u bonaci…

 44. Otočna poezija
  09.04.2013 u 23:59

  Koliko vidim u pjesmi NE KUNI MORE MATI ima nekoliko stilskih fugura:

  - polisindeton ili ponavljanje veznika (Ni)
  - anafora ili ponavljane fraza (Ni va, Ni kad)
  - antiteza, uparivanje suprotnih pojmova bonaca-fortunal i nevera-pojada

  Lijepa pjesma, samo ne znam u kojem smislu izvorna. Ona je prije svega autorsko djelo, a tek onda narodni izričaj.

 45. POJADA i POJATA
  10.04.2013 u 10:54

  Ove dvije prastare riječi vjerojatno imaju isti korijen, a označavaju skrovište ili zaklon. Pojada se odnosi na more, pojata na kopno.
  Riječ pojata je vrlo stara, nalazimo je u starom crkveno-slavenskom u značenju “krov kuće”, u bugarskom “staja za ovce, obor, tor”… Taj građevinski termin posudiše Madžari kao pajta (štagalj, ambar), Dakorumunji (Moldavija) poiata (staja), Cincari pueata…
  Još valja spomenuti da je na Balkanu potvrđena u tračkom baita, baite (šator od kože), u grčkom baitës (zagrijan prostor), a postoji i hebrejski baijth (kuća).

  Vjerojatno se radi o mediteranskoj riječi, koja se raširila i kod Slavena; jata je mogla nastati od pojata odbacivanjem po-, koji, shvaćen kao prefiks.
  U tursko vrijeme kada su se hajduci skrivali po štalama svojih zaštitnika i pomagača javlja se pojam JATACI. Vjerojatno po mjestu skrivanja JATI ili POJATI. Jatak je, dakle, zaštitnik, utočište ili skrovište. Primjer: “U Morića seka udovica, Tu je Ivi jatak i ložnica”.

 46. Praća
  10.04.2013 u 12:33

  Lipo je ča se bavite ovin besidami ali jo san imo 2 iz hrvackog ka se hodilo u skulu. Jo bi rađe lokalne krimiće.

 47. Blitva
  10.04.2013 u 17:08

  Priznajem, ja sam nasipo jaz. svaki dan po jedan sigo zemje iz doca i evo mog djela. lipo ravno i oku ugodno još samo da trava nareste i eto golf igrališta sa jednom rupom.

 48. Dražojkin
  10.04.2013 u 21:14

  I što sad sa jazom neče ga valjda iskopat. Tko će to platit jeli vi znate koliko to košta. Zašto dalje inzistirat na nečemu što je učinjeno.

 49. Ivan J.
  10.04.2013 u 21:31

  Ako su falili sa nasipavanjem ne treba ih progoniti. Sada treba vidjeti kako umanjiti štetu i pomoči načelniku da se to sredi. Mislim da bi trebalo nekako to legalizirati pa se možda dobije i građevinska dozvola. Bilo bi najbolje kad bi se moglo prodati i ubrati koja kuna za općinu.

 50. ŠOK
  10.04.2013 u 21:42

  O čemu ti pričaš, jesi li svjestan o čemu se ovdje radi. Nasipanje mora nije dječja igra u morskom pjesku. Šteta je puno veča nego to izgleda na prvi pogled. Osim toga treba i pouka kako nebi opet netko napravio isto sr…
  Ne mogu vjerovati da ima ovakvih razmišljanja.

 51. re: ŠOK
  10.04.2013 u 21:46

  Ali tu nema para koje bi općina mogla ubrati. Samo bi još morali potrošiti. Opet mi moramo to platiti.

 52. ŠOK
  10.04.2013 u 22:02

  Ma tko smo to mi. Načelnik i je na sudu zato što je napravio štetu. Ako se proglasi krivim onda će on snositi troškove, a ne MI. Osim toga ne možemo sve gledati u novcu koji će se potrošiti u godinu dana. Što onda kada sve rasprodamo?

 53. Dubrava
  10.04.2013 u 22:22

  Nije ni čudo da su nasipali more kada se ovako razmišljaja. Mislim da ljudi uopće na razumiju što je pojam ekologija i kakve su dugoročne posljedice ovakvog ponašanja. More je naše najveće bogastvo koje treba ljubomorno čuvati.

  Pozdrav svima!

 54. Mate Motika
  11.04.2013 u 14:29

  Ča un zno ča je ekologija. Un samo vidi šoldi i svoj interes a nasip je samo način zarade. Di kod ima metar javnog oni bi ziđali ali muhto bez šoldi. Ča ne kupu komad privatnog i tamo ziđu ka i celi pošteni svit. I sa bi da joz ostane pa unda prvon prilikom prodati i opet zaroditi. Samo juta sila takove more brenzati i zoto neka ih gone tuže zatvoru samo neka su ča daje.

 55. Anguja
  11.04.2013 u 16:42

  Ako neće Hrvatsko pravosuđe oće sud u Strazburu. Joz se moro iskopati i riblja mlađ opet mora biti slobodna.

 56. Ante
  11.04.2013 u 17:51

  nacelnik naplacuje usluge za crno odobrenje mola

 57. Loša srića
  11.04.2013 u 22:33

  Baš nemate sriće vi u Preku. Glavni igrač zadarske pretvorbe i privatizacije je porijeklom iz vašeg mista. Svoju firmu Navita je prebacio na otok, a to vam puno govori.
  Sa srićon vam bilo dragi boduli!

 58. Akuža Baštoni
  11.04.2013 u 23:36

  Tko će vam dovući investicije ako ne gospodin Nižić. Čovjek je sposoban poduzetnik i zato ga mrzite. Ma koliko se vi trudili neće vam upaliti ova podla igra.

 59. TBF za Akužu
  12.04.2013 u 00:07

  U redu, Akuža, investicije su u redu, al koji je Nižić ku.., donesi kredu. Da ti nacrtan na ploči, jednom za svagda, neš ništa postić uz tog ga… Učiti, učiti i samo učiti, jer jedino tako možeš razlučiti šta je dobro, a šta nije, šta se smi uvrstit, a šta ne smije.

 60. RACIO ?
  12.04.2013 u 10:52

  Super ti je ova rima. Tko zna možda nekima uđe u glavu, ali sumnjam jer njihov razum nije na bazi morala već samo i isključivo PRIVATNOG INTERESA.

 61. Zakon i Kazna
  13.04.2013 u 18:49

  Kako će reagirat naše sudstvo na ovaj krimen? Kakve su kazne propisane za ovakva djela. Što ako načelnik bude osuđen na kaznu zatvora, tko će onda biti načelnik Općine Preko. Puno je ovdje pitanja na koje bi još trebalo dati odgovor.

 62. Del Boy & Rodney
  14.04.2013 u 10:10

  Kalo ki ce bit nocelnik?! Pa Rusev nocelnik a Profaca zamjenik! Jedina kombinacija za preporod na otoku!
  Del Boy & Rodney

 63. Zna se!
  14.04.2013 u 15:14

  Načelnik će biti Jerolimov i to sa rezultatom 100%, pardon 90% ako izađe neki mulac za turu pića. Del Boy & Rodney nisu bili kandidati na prošlim izborima pa neće ni na ovima. Nema tu demokracije za još sto godina. Sve u svemu predviđam JEROLIMOV 100% i najbolji rezultat u povjesti nezavisne Hrvatske.

 64. Faunas lagunas
  14.04.2013 u 18:09

  Neka Jerolimov bude načelnik samo neka radi pošteno kako do sada nije radio. On mora odgovarati za nelegalan kamenolom i nelegalno nasipavanje mora. Onaj novac koji su digli na Sutomišćici moraju vratiti kroz investicije u mjesto. Tako ćemo i mi imati ka Poljana svoga Kalmetu a to će biti Jerolimov. Pravda je spora ali je dostižna. Koliko im ove riči bile teške morat će se za to pobrinuti jer nasuprot sebe imaju strojeve koji nikad ne odustaju.

 65. Emigracija
  14.04.2013 u 20:26

  Ako on bude načelnik ja ču se iseliti u Kali. Ali što ako načelnik bude osuđen na kaznu zatvora, ko će onda biti načelnik i mogu li se onda vratiti iz Kali. Čudni su putevi gosponji.

 66. Vilan
  14.04.2013 u 21:26

  Gledon Križinu, gledon Joz i ne moren ništo razumiti. Je mi more ki objosniti zašto je podignuta optužnica za Joz, a za Križinu di je šteta dese puti viša, nikomu ništa ? I imon još jeno pitanje….ako se nasipalo na trajektu, zašto Općina ni držola teren za sebe nego ga je dola lupežu u ruke ?

 67. Parapet re: Vilan
  14.04.2013 u 22:52

  Puno puta zašto za jedan zato. Zato što su institucije korumpirane, počevši od Općine pa na dalje.

  Ekonomska računica trajektne luke je toliko profitabilna da nema nikakvog opravdanja za prepuštanje koncesije privatniku. Nema banke koja ne bi kreditirala ovakvu hipoteku. Taj koji je uzeo koncesiju također investira sa kreditom i daje istu hipoteku koju je mogla dati i Općina Preko. Bolje pitanje je ovdje koji je to privatnik profitirao i u kojem će vremenu isplatiti investiciju?

  Po svemu sudeći na otoku Ugljanu bi trebala posebna jedinica USKOK-a koja bi se bavila isključivo lokalnim kriminalom.

 68. koljani
  14.04.2013 u 22:53

  A kojih budalastina covik vode more procitati… Mi Koljani jedva cekamo ove pravnike i sudce bez fakultetov da se dosele kod nas,malo nam je nasih redikulov pa nam jos samo fale Prijeski…Stoj sinko ti tamo di jesi….!

 69. koljani
  14.04.2013 u 23:03

  Ca je vo…ma u ku skulu vi to grete kad ste tako pametni… Vaja nasu dicu onaj autobus smuti?! Bajic ce otkaz dobiti kad vode jutu konkurenciju imo!

 70. re: koljani
  14.04.2013 u 23:53

  Pitoj Jerolimova u ku je skulu hodi prin nego je uleti u školski odbor V.Klarin. Ma je un zno ča je to kurikulum.

 71. Mattko
  14.05.2013 u 11:49

  Ovi koji se ljute na ovaj portal su dosta priglupi – pa mora postojati medij koji iznosi istinu i koji nije korumpiran pa mora pisati samo lipe stvari o hadezeovcima i esdepeovcima i svima njima..

 72. Crnosija
  11.08.2013 u 15:05

  Jadni smo mi ovdi kad nas svi kriminal okruzuje. Nasipali nam poli otoka sa građevinskim materjalom, Jerolimov i banda njigova zele i storu ulicu u čeprljandi poklonit lokalnoj babuskari a gradi i hotel “Jerolimov” u Zadru pod imenu drugog investitora. Sve mafija…… Ovi otok ce uvik ostat vako korumpiran jer nitko nece dic glas:(

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezno popuniti označena polja *

*

*