Heres oštetio državni proračun za više od milijun kuna

Policija Miru Barešić sumnjiči da je u svojstvu odgovorne osobe poduzeća Heres d.o.o. bez rudarske koncesije protupravno eksploatirala 46.200 metara kubičnih tehničko-građevnog kamena u kamenolomu na brdu Križine pokraj Sutomišćice.
Montmontaza_puni_Heres2

(Foto: Tomislav JERAK)

Zadarski list, 26.03.2010.

Policija Miru Barešić sumnjiči da je u svojstvu odgovorne osobe poduzeća Heres d.o.o. bez rudarske koncesije protupravno eksploatirala 46.200 metara kubičnih tehničko-građevnog kamena u kamenolomu na brdu Križine pokraj Sutomišćice.

PProtiv Mire Barešić (39), direktorice tvrtke Heres d.o.o. iz Vira zadarska je policija jučer podigla kaznenu prijavu zbog osnovane sumnje da je počinila kazneno djelo protupravne eksploatacije rudnog blaga na otoku Ugljanu.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija Miru Barešić sumnjiči da je u svojstvu odgovorne osobe trgovačkog poduzeća Heres d.o.o. bez rudarske koncesije protupravno eksploatirala 46.200 metara kubičnih tehničko-građevnog kamena u kamenolomu na brdu Križine pokraj Sutomišćice na otoku Ugljanu.

Na taj je način u vremenu 1. siječnja 2006. pa do 14. travnja 2009. godine, ona svojoj tvrtci pribavila protupravnu imovinsku korist i oštetila proračun Republike Hrvatske za iznos od preko milijun i 386 tisuća kuna.

Inače, priča o ilegalnom kamenolomu u Sutomišćici krenula je još u travnju prošle godine, a o njemu su pisale čak i talijanske dnevne novine “Il Piccolo”. Općinsko

državno odvjetništvo u Zadru kaznenu je prijavu protiv trgovačkog društva Heres i odgovorne osobe društva, Mire Barešić, zaprimilo još u lipnju prošle godine zbog kaznenog djela protupravne gradnje što su na daljnju istragu potom proslijedili Odjelu za gospodarski kriminalitet u PU zadarskoj. Brojni svjedoci koji su tijekom kriminalističkog istraživanja tada saslušani tvrdili su da je mehanizacija tvrtki Heres i Pomgrad, odnosno Montmontaža grupa, vršila eksploataciju kamena kako bi se nasipala marina u Sutomišćici i trajektna luka u Preku, a sukladno dogovoru koji je postignut s vlasnikom Olive island marine.

Na mjesto ilegalnog kamenoloma, koji je devastirao središte otoka, ljetos je izašao i rudarski inspektor koji je nakon četverodnevnog inspekcijskog nadzora utvrdio bespravnu eksploataciju mineralne sirovine tehničko-građevnog kamena. Kako su načelnik Općine Preko Ante Jerolimov, direktor općinskog trgovačkog društva Otok Ugljan d.o.o. i direktorica trgovačkog društva Heres d.o.o. negirali bilo kakvu povezanost s izvedenim radovima, Inspektorat je podigao prijavu protiv nepoznate osobe. No, daljnjim kriminalističkim istraživanjem policija je uspjela utvrditi odgovornost Mire Barešić i njezine tvrtke Heres d.o.o.

Piše: Suzana Bandić

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezno popuniti označena polja *

*

*