Njemački odvjetnik želi se jeftino domoći marine

Nad marinom “Plava vala” u Sutomišćici na otoku Ugljanu s 203 veza u srijedu je otvoren stečaj, čime je postala prvi takav nautički objekt na Jadranu koji je završio u stečajnom postupku.
jahtaa

Slobodna Dalmacija, 14.02.2013.

Nad marinom ”Plava vala” u Sutomišćici na otoku Ugljanu s 203 veza u srijedu je otvoren stečaj, čime je postala prvi takav nautički objekt na Jadranu koji je završio u stečajnom postupku. Stekli su se svi zakonski uvjeti za otvaranje stečaja jer blokada računa traje već godinama, tvrtka je nelikvidna i insolventna, a formalan razlog je dug od 37 tisuća kuna za neuplaćenu koncesiju na pomorskom dobru.

Sukob oko pomorskog dobra

No cijela priča puno je kompliciranija jer se radi o pravima na pomorskom dobru, a osim toga Lidija Vitaljić, zamjenica županijskog državnog odvjetnika,  u obrazloženju zahtjeva za pokretanjem stečaja navela je kako ne postoje uvjeti da bi država odustala od zahtjeva, jer novi vlasnik poslovnih udjela u ”Plavoj vali” nije izvršio obavezu prema vjerovnicima i tražbinama države, pa je država tražila privremenu mjeru i pokrenula spor prema preuzimanju. Riječ je o švicarskoj tvrtki ”NIB Beteiligungs”, registriranoj u Altstattenu, koja preuzimanje udjela ugovorila sa zadarskom tvrtkom ”Cubus Lux”, prijašnjim vlasnikom sutomiške marine, a državi je morala položiti depozit zbog njezina potraživanja od 7,5 miljuna kuna. Vlasnik te Švicarske tvrtke je Thomas Hutzelmann, njemački odvjetnik specijaliziran za patentno pravo, koji se uz svoj osnovni posao bavi i kupnjom malih tvrtki u stečaju i njihovom preprodajom.

Hutzelmann inače ima i kuću u Kukljici  na Ugljanu i poveći teren, a izgleda da je uočio priliku da za značajno manji novac od stvarne vrijednosti dođe do vrijedne marine. Naime prema knjigovodstvenoj vrijednosti, imovina ”Plave vale” je malena, oprema vrijedi manje od pola miljuna kuna, a na objektima koji se procjenjuju  na 28,8 miljuna kuna, te koncesijom na pomorskom dobru (koju je imao ”Cubus Lux”) postoji založno pravo Erste banke od oko 7,2 miljuna eura.

Slijede tužbe

Koliko je situacija složena vidjelo se na početku ročišta na trgovačkom sudu u Zadru na kojemu su se pojavila dva direktora iste tvrtke! Tomislav Jurica koji je na početku dogovarao posao preuzimanja ”Plave vale” od ”Cubus Luxa”, te Gordan Perić dugogodišnji direktor marine, s kojim je ”NIB Beteiligungs”, odnosno odvjetnik Hutzelmann, dogovorio da sada zastupa njegove interese.

A bio je tu i Milan Kotur iz ”Cubus Luxa” koji je u svemu ostao kratkih rukava. Pokazalo se da je Perić sada pravni zastupnik Hutzelmanna, pa su ostali neuspješni pokušaji, Jurice da pokaže kako za marinu ima još zainteresiranih, odnosno da se radi o nekakvoj čudnoj igri. Hutzelmann je naime, imao obavezu za preuzete udjele isplatiti 7,2 miljuna eura i platiti sve dugove ”Plave vale”, no izgleda da je našao pravnu rupu da prođe jeftinije. Sve je stvar Erste banke koja ima založno pravo nad najvećom vrijednošću marine, a to je koncesija na pomorsko dobro koja traje još dvadesetak godina.

Prema važećim propisima, koji se do sada nisu koristili, založni vjerovnik (u ovom slučaju banka) može prodati svoj dug trećoj pravnoj osobi, a time i prenijeti koncesiju na pomorskom dobru. Radi se naprosto o dogovoru između Hutzelmanna i Erste banke da se za puno manje od 7,2 miljuna eura preuzme marina. ”Cubus Lux” bi u tom slučaju ostao bez ičega, kao i ostali vjerovnici, pa ćemo mi podnijeti tužbu zbog prijevare – kaže Kotur. Sada bi se sve to trebalo riješiti u stečajnom postupku u kojem će Erste banka kao sigurno najveći vjerovnik imati glavnu riječ.

Piše: Edvard Šprljan

Komentari:

 1. Kazalište
  15.02.2013 u 09:13

  Sve je ovo predstava za javnost. Nisu oni takve naivčine da ih se može tek tako izigrati. Rečenica da bi Cubus Lux ostao bez ičega je glupa jer oni i nemaju ništa osim dugova.
  Pravo pitanje u ovoj predstavi je zašto banka daje kredite bez pokrića ?

 2. glod
  15.02.2013 u 09:27

  jebe se meni za njih. mene mući ki će nami ploću dati

 3. mokra krpa
  15.02.2013 u 10:41

  ‘glod’ sporo pališ. Vidin da je dug put od mozga do guzice. Tako vam i treba kada ste tako sebični i samo mislite na svoju guzicu.

 4. zerozero
  15.02.2013 u 11:23

  E Bože da je malo više hrobrosti,sloge i da ni ingordečine di bi nam kraj bi. Bili bi nojbogatiji na cilemu škoju.

 5. chicago boy
  15.02.2013 u 12:53

  Is it legal to wash money in Croatia. If so, how do I lawfully wash it? What Does The Government Say About it.
  Pleas help my!

 6. minotaur
  15.02.2013 u 14:44

  Ako taj njemac dobije marinu oće li opet grof držati praonu?

 7. lavandiera
  15.02.2013 u 15:11

  Oće ope će grof držati, samo će se zvati Waschsalon. Ništa se ovde ne minja osim ća želu izigrati državu. Država mora rišiti problem u korjenu jer korov uvik ponovo nareste.

 8. minotaur
  15.02.2013 u 16:53

  Da waschsalon. To je joko

 9. New Caledonia
  15.02.2013 u 17:10

  NAPUTAK SVIM ČLANOVIMA OPĆINSKOG HDZ-A PREKO
  Svaki onaj tko bude išta komentirao na ovom
  portalu biti će izbačen iz stranke.
  Izbaciti ćemo ga zajedno sa gosp.Jadrankom Kosor.
  NAČELNIK

 10. Podlanica
  15.02.2013 u 18:45

  Kako banka može prenositi koncesiju na pomorskom dobru, nije li to protuzakonito. Meni to smrdi.

 11. smrdi
  16.02.2013 u 10:25

  Naravno da smrdi. Tri direktora, tri strane, u gradu ko što je Zadar je nemoguće. Što bi sada trebali misliti da u Zadru postoji sloboda tržišnog natjecanja. Sve je to za naivne.

 12. U banani
  16.02.2013 u 14:39

  Kakova smo to država di će se o sudbini marine dogovarati Hutzelmann i Erste banka. Ki je do koncesiju, država ili Erste banka. Što će nam banka upravljati pomorskim dobrom.
  Država je odovno mogla kazniti koncesionara i oduzeti mu koncesiju jer ne ispunjava obaveze iz ugovora. A Erste banka neka ponese onih par montažnih zgrada i očisti misto od smrada.

 13. Re: banana
  17.02.2013 u 10:06

  Dobro razmišljaš banana. Zašto bi država marila za odnose između vjerovnika i dužnika, nju treba samo interesirati ispunjavaju li se obaveze prema državi. Ako se ne ispunjavaju onda treba oduzeti koncesiju, i gotova priča.

 14. posljedica
  21.02.2013 u 10:52

  Meni se čini da je i država zabrljala kada je davala koncesiju za marinu. Ako je vlada dala suglasnost Erste banki na zalog bez uvjeta, onda je to problem. Naravno pitanje je jeli to po zakonu i može li vlada dopustit založno pravo na pomorskom dobru. Kako je bilo vidi će se uskoro.

 15. ispričnica
  21.02.2013 u 18:01

  Vidim da se načelnik Jerolimov trebao pojaviti na sudskoj klupi a nije.
  Mislio sam da se to ne može dogoditi ali eto za sve postoji prvi put. Načelnik općine Preko, podprdsjednik županijskog odbora HDZ-a, kandidat za sabor i sve to u Zadarskoj županiji.
  Vidio sam ga kako šeta po Preku i siguran sam da nije bolestan. Baš me zanima kako će se opravdati.

 16. Jednostavno
  21.02.2013 u 19:12

  Nisu mu uspili uručiti poziv. Poštar ga je traži ali ga ni naša.

 17. postar
  21.02.2013 u 23:13

  Pozvoni cu jedon put, mozda mi otvori vrota.

 18. pomorsko 'zlo'
  22.02.2013 u 09:51

  Najveće ‘zlo’ je pomorsko dobro. Svi se tuču za pomorsko dobro zato jer je besplatno i slabo se kontrolira. Zašto bi neko kupovao zemlju prvi red do mora kad ima zemlju na moru i to besplatno. Što je to načelnik općine Preko nasipao na Ugljanu neznam, ali znam da nije jedini. Država mora imati jaču kontrolu, naprimjer jednom godišnje snimati obalu.

 19. klapa
  22.02.2013 u 10:11

  O da mi je simentati more, da moj dragi ne plaća vapore.

 20. Marko
  26.02.2013 u 08:05

  Kad ce se blesavi Boduli probudit….

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezno popuniti označena polja *

*

*